کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت همچنین به عنوان ونیر دندان نیز شناخته می شود و راه حل مناسبی برای درمان آسیب های جزئی یا شکاف در دندان ها ارائه می دهد. کامپوزیت دندان معمولاً برای پرکردن دندان، شکستگیها یا شکاف بین دندانها یا برای درمان تغییر رنگ استفاده میشود.
در این روش درمانی رزین کامپوزیت به دندان چسبانده می شود و برای بازیابی ظاهر مورد نظر شکل داده می شوند. رنگ رزین با دندانهای شما مطابقت دارد، بنابراین هیچ تفاوتی با دندان طبیعی شما نخواهد داشت. کامپوزیت دندان می تواند به شما کمک کند لبخندی را که آرزوی آن را دارید، به دست آورید.
دلیل اصلی زیبایی کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان یا ونیر کامپوزیت مبتنی بر رزین، مواد مصنوعی هستند که ماتریس پلیمری را با مواد معدنی یا ذرات پرکننده رزین و یا الیاف کوتاه ترکیب می کنند. همانند آمالگام، از آنها برای بازسازی ساختار دندان آسیب دیده در اثر ضربه، پوسیدگی یا سایر بیماری های دهان و دندان استفاده می شود. در حالی که استفاده از آمالگام در حال حذف تدریجی در علم دندانپزشکی است، کامپوزیت ها به یکی از پرمصرف ترین مواد ترمیمی در دندانپزشکی زیبایی تبدیل شده اند.
کامپوزیت های سنتی حاوی ذرات نسبتاً بزرگی از سیلیس بی شکل و کوارتز هستند که خواص مکانیکی خوبی به آن ها می دهد اما باعث می شود سطح ترمیم در اثر سایش زبر شوند. علاوه بر این، بسیاری از آسیب های ترمیم کامپوزیت در سطح مشترک بین دندان و کامپوزیت به دلیل شکست چسب دیده می شود.
برای غلبه بر این، کامپوزیت های میکرو ، کامپوزیت های نانو و سایر کامپوزیت های هیبریدی با استفاده از ذرات بسیار کوچکتر برای ترمیم دندان توسعه یافتند. با این پیشرفتها، سطوح صافتر به دست میآیند، مقاومت نسبت به سایش افزایش مییابد و انقباض کاهش مییابد.
کامپوزیت دندان را می توان به عنوان رزین های فعال شیمیایی و رزین های فعال فتوشیمیایی طبقه بندی کرد. رزین به صورت دو خمیر مجزا عرضه می شوند. پلیمریزاسیون زمانی فعال می شود که این دو خمیر با هم مخلوط شوند. معایب این روش این است که ممکن است هوا در هنگام اختلاط در داخل مواد محبوس شود و در نتیجه مواد ضعیف شود و پزشک نمی تواند زمان کار را پس از اختلاط کنترل کند.
رزین لایت کیور به صورت خمیر منفرد با استفاده از سیستم حساس به نور و منبع نور برای فعال سازی عرضه می شود. نیازی به اختلاط ندارد که باعث می شود قوی تر و کمتر لک شود و زمان کار کاملاً قابل کنترلی دارد. با این حال، فشار حاشیه ای بالاتری را در طول محکم شدن نشان می دهد و فقط در عمق محدود (2-3 میلی متر) عمل می کند. برخی از محصولات جدید ادعا کرده اند که ضخامت کامپوزیت می تواند تا 4 میلی متر باشد، اما عملکرد بالینی آنها به طور کامل ارزیابی نشده است.
معایب کامپوزیت
انقباض کامپوزیت و پوسیدگی ثانویه:
در گذشته، رزینهای کامپوزیت در طول پخت دچار انقباض قابل توجهی میشدند که در نتیجه یک رابط پیوند کمتری ایجاد میکرد. انقباض امکان ریزنشت را فراهم می کند که اگر به موقع تشخیص داده نشود، می تواند باعث پوسیدگی ثانویه شود که مهمترین عیب دندانی ترمیم های کامپوزیت است. در یک مطالعه بر روی 1748 ترمیم، خطر پوسیدگی ثانویه در گروه کامپوزیت 3.5 برابر خطر پوسیدگی ثانویه در گروه آمالگام بود.
بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم دندانپزشکی می تواند این نقص را کاهش دهد. اکثر کامپوزیت های میکروهیبرید و نانوهیبرید دارای انقباض پلیمریزاسیون بین 2% تا 3.5% هستند. انقباض کامپوزیت را می توان با تغییر ترکیب مولکولی و جرمی رزین کاهش داد. در زمینه مواد ترمیمی دندان، کاهش انقباض کامپوزیت با موفقیت انجام شده است. در میان جدیدترین مواد، رزین سیلوران انقباض پلیمریزاسیون کمتری نسبت به دی متاکریلات ها نشان می دهد.
دوام:
در برخی شرایط، پرکردگی های کامپوزیت ممکن است به اندازه پرکننده های آمالگام تحت فشار جویدن دوام نداشته باشند، به خصوص اگر برای حفره های بزرگ استفاده شوند.
مهارت و آموزش مورد نیاز پزشک:
نتایج موفقیتآمیز در پر کردن کامپوزیت مستقیماً با مهارتها و تکنیک قرار دادن پزشک مرتبط است. به عنوان مثال، یک سد لاستیکی برای دستیابی به طول عمر و نرخ شکستگی پایین مشابه آمالگام در حفرههای کلاس دوم پروگزیمال مهم در نظر گرفته میشود.
نیاز به خشک نگه داشتن ناحیه کار در دهان:
دندان آماده شده باید هنگام استفاده و خشک شدن مواد رزین کاملاً خشک (عاری از بزاق و خون) باشد. خشک نگه داشتن دندان های عقب دشوار است. خشک نگه داشتن دندان آماده شده همچنین می تواند برای هر کاری که شامل درمان حفره ها در خط لثه یا زیر آن است دشوار باشد،
زمان و هزینه:
با توجه به روش های گاهاً پیچیده کاربرد و نیاز به خشک نگه داشتن دندان آماده شده، ترمیم های کامپوزیت ممکن است تا 20 دقیقه بیشتر از ترمیم های آمالگامی معادل طول بکشد. مدت زمان طولانی در صندلی دندانپزشکی ممکن است صبر کودکان را آزمایش کند و این روش را برای دندانپزشک دشوارتر کند. با توجه به زمان طولانی تر، هزینه ای که دندانپزشک برای ترمیم کامپوزیت دریافت می کند ممکن است بیشتر از ترمیم آمالگام باشد.
کامپوزیت های مستقیم دندانی
کامپوزیت های مستقیم دندان توسط دندانپزشک در یک محیط بالینی قرار می گیرد. پلیمریزاسیون معمولاً با یک نور دستی انجام می شود که طول موج های خاصی را ساطع می کند که بسته های آغازگر و کاتالیزور را درگیر می کند.
هنگام استفاده از نور کیورینگ، نور باید تا حد امکان به سطح رزین نزدیک باشد، یک سپر باید بین نوک نور و چشم اپراتور قرار گیرد. برای رنگ های رزین تیره تر، زمان پخت باید افزایش یابد. رزین های لایت کیور ترمیم متراکم تری نسبت به رزین های خود کیور ارائه می دهند زیرا برای ایجاد تخلخل حباب هوا نیازی به اختلاط ندارند.
کامپوزیت های مستقیم دندان را می توان برای موارد زیر استفاده کرد:
- آماده سازی حفره پرکننده
- پر کردن شکاف (دیاستم) بین دندان ها با استفاده از پوشش پوسته
- تغییر شکل جزئی دندان ها
- تاج های جزئی روی دندان های تکی
- مکانیسم های تنظیم کامپوزیت های رزین
مزایای کامپوزیت چیست؟
سریع و موثر
ونیر کامپوزیت معمولاً تنها در یک بار مراجعه به دندانپزشک قابل انجام است. این یک راه سریع و موثر برای رفع مشکلات جزئی زیبایی است. کامپوزیت به محض استفاده از نور کیورینگ سخت می شود و در نتیجه دندانی به وجود می آید که تا پایان جلسه به راحتی می تواند گاز بگیرد.
غیر تهاجمی
ونیر کامپوزیت نیز یک روش غیر تهاجمی است. با جایگزین هایی مانند روکش و روکش، بخشی از دندان به طور دائم برداشته می شود. برای استفاده از باند کامپوزیت، سطح دندان فقط باید زبر شود تا به چسبندگی رزین کمک کند، به این معنی که ساختار دندان دست نخورده باقی می ماند.
کامپوزیت چگونه می تواند با سفید کردن دندان عمل می کند؟
کامپوزیت نیز می تواند راه حلی برای لکه گیری در دندان ها و پرکردگی ها باشد. می توان از آن در کنار درمان های سفید کننده دندان استفاده کرد تا به شما کمک کند لبخندی روشن تر و سفیدتر داشته باشید.
اگر قصد دارید از کامپوزیت ونیر استفاده کنید، دندانپزشک معمولاً توصیه می کند که ابتدا هر گونه درمان سفید کننده دندان را انجام دهید. رزین کامپوزیت به گونه ای انتخاب می شود که با رنگ دندان شما مطابقت داشته باشد، بنابراین توصیه می شود قبل از شروع درمان ونیر کامپوزیت، آنها را به رنگ دلخواه خود برسانید. هنگامی که کامپوزیت قرار داده شد، امکان سفید کردن بیشتر آن وجود ندارد.
روش کامپوزیت چگونه انجام می شود؟
دندانپزشک شما با انتخاب رنگ رزینی که با دندان شما مطابقت دارد شروع می کند تا چسبندگی رزین طبیعی به نظر برسد. سپس دندان شما با زبری کمی سطح برای درمان آماده می شود. سپس با مایعی پوشانده می شود که به چسبندگی رزین کمک می کند.
رزین اعمال می شود و به شکل مورد نیاز قالب گیری می شود. قبل از اینکه دوباره شکل بگیرد و توسط دندانپزشک شما صیقل داده شود ، با نور کیورینگ سخت می شود.
آیا می توانید با بیماری لثه از کامپوزیت ونیر بهره مند شوید؟
اگر بیماری لثه دارید یا قبلاً آن را داشتهاید، ممکن است متوجه شوید که لثههایتان عقبرفته (کوچک شدهاند). این می تواند باعث ایجاد فاصله بین برخی از دندان های شما شود. برای پوشاندن این فضاها می توان از کامپوزیت استفاده کرد. با این حال، اگر هنوز بیماری لثه دارید، دندانپزشک شما باید ابتدا آن را درمان و برطرف کند.
چگونه از کامپوزیت خود مراقبت کنم؟
تا 48 ساعت پس از انجام عمل از مصرف چای، قهوه، سیگار و غذاهایی که ممکن است لکه دار شوند خودداری کنید. دندان های خود را مرتب مسواک بزنید و برای حفظ سلامت دهان و دندان به طور منظم به متخصص بهداشت دهان و دندان مراجعه کنید. این به کامپوزیت شما کمک می کند تمیز و بدون لک بماند.
از جویدن ناخن یا جویدن اقلامی مانند درب قلم که ممکن است مواد را خرد کند خودداری کنید. باندها به اندازه یک دندان معمولی محکم نیستند، بنابراین مهم است که اقدامات احتیاطی را برای جلوگیری از آسیب انجام دهید.
روش های جایگزین کامپوزیت
گزینه های جایگزین معمول برای کامپوزیت عبارتند از:
روکش: روکش دندان یک قالب نازک است که به صورت سفارشی از سرامیک ساخته می شود و به سطح جلویی دندان چسبانده می شود.