مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان (راهنمای جامع)

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان (راهنمای جامع)

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌های دندانی بهترین راه برای ترمیم دندان‌های از دست‌رفته هستند. دندانپزشکان می‌توانند از فیکسچرهای T (ایمپلنت دندان) برای جایگزینی ریشه‌های از دست رفته در استخوان استفاده کنند. مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان بسیار مهم هستند. محل جراحی باید تمیز نگه داشته شود تا سرعت جوش‌خوردن استخوان افزایش یابد. 24 ساعت اول برای موفقیت ایمپلنت اهمیت زیادی دارد.

قبل از هر چیزی در نظر داشته باشید که حضور متخصص ایمپلنت در تهران برای جراحی شما چه میزان تاثیر خواهد داشت. 

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان 

بلافاصله پس از اتمام عمل جراحی، مراقبت از لخته‌خون بسته‌شده در محل زخم و بخیه‌های جراحی اهمیت زیادی دارد. خونریزی بعد از کاشت ایمپلنت طبیعی است و ممکن است چند ساعت طول بکشد. برای مدیریت خونریزی موارد زیر را انجام دهید:

  • پک‌های یخ را به گونه‌ها، فک و چانه خود به آرامی فشار دهید.
  • اگر پروتز متحرک دارید، گاز را بر روی دندان‌های انتهایی قرار دهید و گاز بگیرید.
  • اگر خونریزی فعال وجود نداشت، گاز را بیرون بیاورید.
  • در حالت نیمه خوابیده دراز بکشید. سر خود را در سطحی بالاتر از قلب نگه دارید؛ مگر اینکه احساس ضعف کنید.
  • به مدت 24 ساعت از تف‌کردن، خم‌شدن، مکیدن نی و آبکشی دهان خودداری کنید. شستشو می‌تواند لخته را از جای خود کنده و سبب خونریزی شود.
  • از فعالیت بدنی شدید یا سیگار کشیدن خودداری کنید. این اجتناب را باید به مدت 10 روز ادامه دهید.
  • اگر پزشک دهان شویه تجویز کرده است، آن را استفاده کنید و به مدت دو هفته این کار را ادامه دهید.

راهکار توقف خونریزی

راه دیگری نیز برای توقف خونریزی وجود دارد، اما لازم است که قبل از به‌کاربردن آن با دندانپزشک خود  مشورت کنید. این راه حل شامل گاز گرفتن کیسه‌های چای خنک به‌مدت حداقل 30 دقیقه است. چای کیسه‌ای سیاه بهتر است؛ زیرا حاوی بالاترین سطح تانن است.

چای سیاه به دلیل داشتن مولکول‌های زیستی به‌نام تانن شناخته شده است. این بیومولکول‌ها با منقبض‌کردن رگ‌های خونی، روند بهبود زخم را تسریع می‌کنند. انقباض رگ‌های خونی جریان خون را در ناحیه آسیب دیده محدود می‌کند و انعقاد را تسریع می‌کند که خود به بند‌آمدن خونریزی منجر می‌شود.

ایمپلنت

مراقبت ‌های بعد از ایمپلنت دندان: 24 ساعت اول

در 24 ساعت اول، علاوه بر مراقبت‌هایی که برای جلوگیری از خونریزی ذکر شد، لازم است موارد  زیر را هم در نظر بگیرید.

  • دندان‌های خود را نشویید یا مسواک نکنید.
  • تف نکنید.

    مراقبت ‌های بعد از ایمپلنت دندان: روزهای 2 و 3

    در روز دوم و سوم مراقبت‌های زیر لازم هستند:

    • دندان‌های خود را دو بار در روز مسواک بزنید. در اطراف محل‌ بخیه به آرامی مسواک را حرکت دهید.
    • اگر پروتز متحرک دارید، آن را بردارید تا داخل آن را بشویید و تمیز کنید.
    • شستشوی ملایم را با استفاده از یک لیوان محلول آب نمک (½ قاشق چایخوری نمک در هر 1 فنجان آب) شروع کنید. شستشو را بعد از غذا تکرار کنید.
    • اگر پزشک دهان‌شویه برای شما تجویز کرده است، مطابق با دستور از آن استفاده کنید.
    • لثه‌ها را مسواک نزنید. از مسواک‌زدن محل جراحی خودداری کنید.

    مراقبت ‌های بعد از ایمپلنت دندان: از روز 4 تا روز 42 (6 هفته)

    شما باید مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تا شش هفته ادامه دهید. موارد زیر در این زمینه به شما کمک می‌کنند:

    • شرایط مانند روز 2 و 3 است، با این حال می‌توانید قدری محکم‌تر مسواک بزنید. شستشو و تمیزکردن را به مدت 6 هفته به همین این روش ادامه دهید.
    • 2 تا 3 بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنید. مراقب جای زخم باشید
    • هیچ پروتز متحرکتی را نباید حداقل به مدت 3 هفته روی محل ایمپلنت بگذارید مگر اینکه پزشک اجازه دهد.

    کنترل مشکلات پس از ایمپلنت دندان

    در این‌جا برخی از مشکلات رایج که به‌طور معمول پس از ایمپلنت به‌وجود می‌آیند ذکر شده و راه‌کارهایی که کمک می‌کنند آنها را برطرف کنید برشمرده شده‌اند.

    تورم / تب / کبودی

    قراردادن یک بسته یخ، که داخل حوله پیچیده شده است، روی صورت، برای کمک به کنترل تورم و کبودی مفید است. این نوع از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان باید حداقل 48 ساعت استفاده شود. اگر تورم شدید شود یا دمای بدن بالای 38.6 باشد، لازم است با دندانپزشک خود تماس بگیرید. کبودی یا تورم صورت ممکن است به مدت 2 تا 3 هفته پس از جراحی باقی بماند.

    درد

    کمی ناراحتی پس از جراحی دندان طبیعی است. با این حال احتمالا پزشک داروهایی را برای کاهش درد به عنوان مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تجویز می‌کند که لازم است آنها را مطابق دستور مصرف کنید. اغلب مصرف دارو بعد از غذا خوردن برای جلوگیری از حالت تهوع مفید است. هنگام استفاده از داروهای ضد درد نارکوتیک رانندگی نکنید.

    لبه‌های تیز استخوانی

    ممکن است قسمت‌های سخت و تیزی را در محل جراحی احساس کنید. اما هرگز نباید آنها را جدا کنید، بچینید و یا فشار دهید. در معاینه بعدی می‌توانید در مورد این مشکلات با پزشک خود صحبت کنید.

    حالت تهوع

    حالت تهوع یک عارضه جانبی طبیعی داروهای مسکن است. اگر حالت تهوع یا استفراغ شدید دارید، ممکن است لازم باشد داروهای مسکن را قطع کنید یا یک داروی ضد تهوع مصرف کنید. پزشک داروهای مورد نیاز را برای مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تجویز می‌کند.

    دندان قروچه

    دندان قروچه هنگام خواب یا هر زمان دیگری بر سلامت دندان‌ها تأثیر می‌گذارد. بسیاری از مشکلات دندانی مانند ترک و فاصله بین دندان‌ها به‌دلیل این عادت رخ می‌دهند. محافظت از دندان‌ها بعد از جراحی ایمپلنت از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در این زمان دندان‌ها از هر زمان دیگری حساس‌تر هستند.

    دندانپزشکان توصیه می‌کنند برای محافظت از ایمپلنت در برابر ترک‌خوردن یا ایجاد عفونت لثه، از محافظ شب استفاده کنید. این محافظ که به آن «نایت گارد» می‌گویند به‌شکل اختصاصی برای دندان‌های شما ساخته می‌شود. اگر دندان قروچه می‌کنید و یا دندان‌های خود را روی هم فشار می‌دهید بسیار مهم است که برای مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان این موضوع را با دندانپزشک خود مطرح کنید تا یک محافظ شب برای شما سفارش دهد؛ در غیر این صورت ممکن است به ایمپلنت شما آسیب وارد شود.

ایمپلنت 2

رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان

یکی از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان، استفاده از رژیم غذایی مناسب است. زمانی که ایمپلنت به‌طور کامل بهبود یابد و با استخوان فک شما یکپارچه شود، شما می‌توانید هر غذایی را که می‌خواهید مصرف کنید. با این حال، در هفته‌های اول باید در خوردن غذاها احتیاط کنید و از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید.

بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت دندان، فک و دندان‌های شما در حالت بسیار آسیب‌پذیری قرار دارد. تقریباً یک ساعت پس از جراحی، احتمالا گاز را از دهان خود خارج می‌کنید و می‌توانید چیزی بخورید.

در طی 24 تا 48 ساعت اول، باید به یک رژیم مایع خنک پایبند باشید، به این معنی که:

  • از خوردن هر گونه غذا یا نوشیدنی گرم خودداری کنید و به جای آن فقط مایعات خنک مصرف کنید.
  • از طریق نی یا از بطریِ آبی که نیاز به مکش دارد، نوشیدنی را نخورید، زیرا ممکن است به محل جراحی شما فشار وارد کند.

برای انتخاب نوع غذا، روی خوردن غذاهای سرد که نیاز به جویدن ندارند و غنی از مواد غذایی هستند تمرکز کنید. موارد زیر می‌توانند مناسب باشد:

  • اسموتی‌ها: اسموتی‌ها غنی از مواد غذایی هستند و در عین حال خنک بوده و نیازی به جویدن ندارند.
  • بستنی: برای مصرف بستنی لازم است بگذارید بافت آن در دمای محیط قدری شل شود تا نیاز به جویدن نداشته باشد. سرمای بستنی به بهبود جای زخم کمک می‌کند و مواد مغذی داخل آن که تا حدود زیادی مشابه با شیر است، نیازهای بدن شما را تامین می‌کند.
  • سوپ سرد: می‌توانید سوپ مصرف کنید، با این حال سوپ شما باید خنک باشد و اجزای آن نیاز به جویدن نداشته باشند. به عبارت دیگر، یک سوپ میکس‌شده خنک، به‌عنوان یکی از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان می‌تواند مفید باشد.

پس از 24 تا 48 ساعت اول، به‌تدریج می‌توانید غذاهای گرم با بافت نرم را به مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان خود اضافه کنید. باید تا حدود سه ماه، کم و بیش از رژیم غذایی نرم پیروی کنید. در این مدت، ایمپلنت شما در حال بهبود و جوش‌خوردن با استخوان فک است؛ پس نباید به آن فشار بیاورید. اگر به‌تدریج غذاهای سفت‌تری را در برنامه غذایی خود می‌گنجانید باید در نظر بگیرید که نباید آنها را با سمتی که ایمپلنت قرار دارد بجوید. همچنین این موضوع را در نظر داشته باشید که لازم است پس از اتمام رژیم مایع، با یک رژیم غذایی کاملا نرم شروع کنید و به تدریج سایر مواد غذایی را در غذای خود بگنجانید.

غذاهای نرم که می‌توانید در هفته‌های اول بعد از ایمپلنت به‌عنوان مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان از آنها استفاده کنید شامل موارد زیر هستند:

  • غذاهایی که با گوشت چرخ‌کرده پخته می‌شوند؛ مثل ماکارونی، کوفته و کباب تابه‌ای
  • پوره سیب‌زمینی و غذاهای پخته شده با آن
  • برنج نرم و خوب دم شده، که با آب خورش، گوشت و مرغ مرطوب شده است.
  • انواع خورش‌ها
  • لبنیات (شیر، ماست، پنیر و بستنی)
  • تخم مرغ
  • میوه‌جات نرم و یا پخته‌شده و رنده‌شده
  • سبزیجات نرم و پخته

غذاهایی که نباید در دو هفته اول از آنها استفاده کنید شامل موارد زیر هستند:

  • غذاهای ترد مانند چیپس و ذرت بو داده
  • غذاهای سفت، مانند برخی از میوه‌ها و سبزیجات خام
  • غذاهای جویدنی مانند نان شیرینی و آدامس
  • غذاهای چسبنده، مانند تافی و کارامل
  • غذاهای اسیدی مانند گوجه‌فرنگی و پرتقال
  • غذاهای تند، مانند سالسا و فلفل تند
  • غذاها و نوشیدنی‌های بسیار گرم مانند سوپ داغ یا قهوه

رعایت بهداشت روزانه ایمپلنت

از زمانی که کاشت ایمپلنت تمام می‌شود تا زمانی که به‌خوبی جوش می‌خورد و حتی بعد از آن، لازم است بهداشت دهان و دندان خود را به‌خوبی رعایت کنید. تمیز نگه‌داشتن دهان یکی از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان است.

پس از اتمام 24 تا 48 ساعت اول، لازم است مسواک زدن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.  برای این کار بهتر است از یک مسواک نرم با سر چرخشی استفاده کنید. مسواک Oral B® Professional Care در این موارد مناسب است. سعی کنید دو بار در روز مسواک بزنید تا از عدم تجمع پلاک، باکتری یا جرم در اطراف ایمپلنت یا ترمیم اطمینان حاصل کنید.

پس از مسواک زدن لازم است از نخ دندان استفاده کنید و اطراف ایمپنت خود را به‌خوبی تمیز کنید. از نخ‌های دندانِ استاندارد استفاده کرده و انواعی را انتخاب کنید که خیلی ضخیم نیستند. علاوه بر زمانی که مسواک می‌زنید، لازم است وقتی که چیزی می‌خورید هم از نخ دندان استفاده کنید و دهان خود را آبکشی کنید تا ذرات غذا در اطراف ایمپلنت باقی نمانند.

مراقبت‌های هفتگی ایمپلنت

آناتومی دندان کاشته شده، شبیه به دندان واقعی نیست. مخاط (بافت نرم) اطراف ایمپلنت در هر دو طرف زبان و گونه باید هفته‌ای یک‌بار با دو انگشت ماساژ داده شوند. این حرکت با فشاری که ایجاد می‌کند، جریان خون را به آن ناحیه سوق داده و به کاهش محتوای باکتری در اطراف ایمپلنت، کاهش تجمع مزمن باکتری در این ناحیه و تاثیر بیشتر مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان کمک می‌کند.

مراقبت‌های سالانه ایمپلنت

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان باید به‌شکل سالانه ادامه پیدا کند. تمیزکردن ناحیه، ارزیابی رادیوگرافی و گاهی سفت‌کردن یا تغییر قسمت‌هایی از سیستم ایمپلنت از جمله اقداماتی هستند که پزشک شما ممکن است در معاینات سالانه انجام دهد. بنابراین لازم است حداقل سالی یک‌بار، حتی اگر مشکلی با ایمپلنت خود ندارید، برای معاینه به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی شناخته شده و در صورت نیاز به حل آنها اقدام شود.

بسیار مهم است که در صورت لق‌شدن تاج در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان و یا ترمیم مورد نیاز برای شما انجام شود.

سخن آخر

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان اهمیت زیادی در دوام ایمپلنت و تسریع روند جوش‌خوردن آن دارند. این مراقبت‌ها به انواع کوتاه‌مدت (تا 48 ساعت اول) و بلند‌مدت (چند ماه) تقسیم شده و پس از اتمام جوش‌خوردن ایمپلنت، به‌شکل سالانه ادامه پیدا می‌کند. مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تضمین می‌کند که دندان کاشته‌شده به‌خوبی جوش بخورد و در طول زمان از بین نرود. با توجه به هزینه زیاد و اهمیت بالای کاشت دندان، مهم است که مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان را جدی بگیرید.