همه‌چیز درباره پل یا بریج دندان

بریج دندان

پل یا بریج دندان چیست؟

بریج دندان جایگزین دندان‌های ازدست‌رفته شما می‌شود تا چهره شما زیبایی پیشین را بازیابد. از دست دادن دندان در بسیاری موارد، حرف زدن و خندیدن، یا زیبایی چهره شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حرف زدن عادی و خندیدن زیبا برای همه افراد دارای اهمیت است. البته این نکته برای جوانان و افراد میان‌سال اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. به همین دلیل اگر شما هم یک یا چند دندان خود را از دست داده باشید، به دنبال روش‌هایی برای جایگزین کردن آنها می‌گردید.

خوشبختانه امروزه روش‌های مختلفی برای جایگزین ساختن دندان‌های شما وجود دارد که یکی از آنها بریج یا پل دندان است. با ما در کلینیک دکتر قادری همراه باشید تا پل یا بریج‌های دندانی را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دهیم.

بریج دندان چیست؟

پل دندان یا بریج همان‌طور که از نامش پیدا است، بین دو دندان شما پل می‌زند و آنها را به یکدیگر متصل می‌سازد. پل‌های دندانی جای خالی دندان‌ها را در بین دو دندان را پر می‌کنند. با مدد از این روش جایگزین‌سازی دندان، سطح روی دو دندان در دو طرف فضای خالی دندان‌ها تراشیده می‌شود. سپس قالبی ساخته می‌شود که یک یا دو دندان هم در وسط آن قرار گرفته‌اند. پس از آن، این قالب روی دندان‌های تراشیده‌شده شما چسبانده و محکم می‌شود.

هرچند که در برخی مواقع، فقط در یک سمت دندان ازدست‌رفته، دندانی وجود دارد. در چنین شرایطی، همان دندان به‌عنوان پل دندانی تراشیده می‌شود و دندان مصنوعی به آن وصل می‌گردد.

به این ترتیب یک یا دو روکش بر روی دندان‌های شما نصب می‌شود و یک یا دو دندان مصنوعی در وسط آنها قرار می‌گیرد. جنس دندان و روکش‌ها در بریج دندان از پرسلین است و تلاش می‌شود تا هم‌رنگ دندان‌های شما باشد. توجه داشته باشید که یک یا دو دندان دو طرف دندانِ ازدست‌رفته ممکن است سالم باشند و هیچ پوسیدگی و آسیبی نداشته باشند.

انواع بریج دندان:

چهار نوع بریج یا  پل دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد:

1- بریج دندان معمولی، سنتی یا Traditional dental bridge:

در این نوع بریج، یک یا دو دندان مصنوعی در وسط قرار می‌گیرند و با دو روکش به دندان‌های دو طرف نصب می‌شوند. با تراشیده شدن دو دندان کناری در دو طرف جای خالی دندان‌ها، بریج روی آنها گذاشته و محکم می‌شود. از مهم‌ترین معایب بریج سنتی، تراشیده شدن دو دندان سالم کناری است. جنس بریج‌های سنتی از سرامیک، یا ترکیب فلز و سرامیک است. این نوع بریج دندان ماندگاری بالایی دارد. توجه داشته باشید که اگر بعدها بخواهید از ایمپلنت دندان استفاده کنید، دندان‌های تراشیده‌شده شما همچنان باید روکش داشته باشند.

2- بریج دندان کانتی لور یا Cantilever dental bridge:

پل یا بریج کانتی لور شبیه بریج سنتی است، اما با این تفاوت که تنها یک دندان در کنار جای خالی دندان تراشیده می‌شود و پل دندان روی آن قرار می‌گیرد. پل دندان کانتی لور زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که فک شما فقط در یک طرف جای خالی، دندان دارد. همچنین زمانی که شما ترجیح دهید که فقط یک دندان کناری تراشیده شود. از آنجایی که بریج کانتی لور تنها از یک سمت پشتیبانی می‌شود، احتمال شکستن آن بیشتر از بریج‌های سنتی است.

بریج

3- بریج دندان مریلند یا Maryland dental bridge:

بریج‌های دندان مریلند نیز بر روی دو دندان سالم در دو طرف جای خالی دندان قرار می‌گیرند. اما تفاوت پل دندان مریلند با بریج سنتی دندان، در تراشیده نشدن دندان‌های سالم شما است. در این روش، دورتادور دندان‌های سالم تراش نمی‌خورد و تنها بخشی از پشت آنها تراشیده می‌شود. پس از آن، دندان مصنوعی با دو پایه فلزی که در پشت دندان‌های سالم قرار می‌گیرند، به دندان‌های کناری وصل می‌شود.

گاهی نیز پایه دندان در لثه شما کار گذاشته می‌شود. این نوع پل دندانی بیشتر در مواردی به کار گرفته می‌شود که امکان استفاده از روش‌های دیگر بریج یا ایمپلنت دندان ممکن نباشد. برای مثال برای افرادی که سن آنها زیر 18 سال است و استخوان‌های آنها به‌طور کامل رشد نکرده تا بتوانند از ایمپلنت استفاده کنند.

4- بریج دندان بر پایه ایمپلنت یا Implant-supported dental bridge:

بریج بر پایه ایمپلنت زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که شما چند دندان را در کنار هم از دست داده باشید. در این زمان، دو پایه ایمپلنت در دو طرف جای خالی دندان‌ها در فک شما کار گذاشته می‌شود. پس از آن، دندان‌های مورد نیاز شما ساخته می‌شوند و بر روی پایه‌های ایمپلنت قرار می‌گیرند. مراحل بریج دندان بر پایه ایمپلنت بیشتر از بریج‌های معمولی است و روند درمان هم طولانی‌تر است.

بریج دندان مناسب چه کسانی است؟

بریج یا پل دندانی مناسب کسانی است که یک یا دو دندان خود را از دست داده‌اند، اما دندان‌های کناری آنها سالم هستند. در این صورت، با تراشیدن دندان‌های کناری، بریج یا پل دندان روی آنها کار گذاشته می‌شود. البته این افراد باید کودک نباشند و رشد استخوان‌های فک آنها کامل شده باشد.

ماندگاری بریج‌های دندانی چقدر است؟

ماندگاری پل‌های دندانی بستگی به جنس بریج و مراقبت شما از آنها دارد. پزشکان عقیده دارند متوسط طول عمر بریج‌های دندانی پنج تا هفت سال است. البته اگر مراقبت از آنها به‌خوبی صورت گیرد، بریج‌ها تا ده سال و شاید بیشتر هم دوام می‌آورند.

برتری‌های استفاده از بریج دندان:

  • با بهره بردن از بریج‌های دندانی، چهره شما زیبایی خود را بازمی‌یابد و لبخند شما زیباتر می‌شود.
  • رنگ بریج‌های دندان همانند رنگ دندان‌های شما انتخاب می‌شود تا جلوه طبیعی داشته باشند.
  • کارکرد بریج‌های دندان شبیه دندان‌های طبیعی هستند و شما با وجود آنها می‌توانید بدون اشکال حرف بزنید و خوردنی‌ها را بجوید.
  • ماندگاری بریج‌های دندانی بالا است.
  • در مقایسه با دندان‌های مصنوعی، تمیز کردن بریج‌ها آسان‌تر است. در واقع، برای تمیز کردن بریج‌ها، نیازی به بیرون آوردن آنها از دهان نیست. بریج‌ها، همانند دندان‌های معمولی، با مسواک زدن تمیز می‌شوند.
  • طول درمان پل دندانی کوتاه است و همانند ایمپلنت نیاز به زمان زیادی ندارد.
  • بریج هزینه پایین‌تری نسبت به ایمپلنت دندان دارد و از نظر اقتصادی درمان مناسب‌تری است.

معایب استفاده از بریج دندان:

  • در این نوع درمان، دندان‌های سالم دو طرف جای خالی دندان باید تراشیده شوند و روکشی روی آنها قرار گیرد. همین مسئله باعث آسیب به دندان‌های سالم شما می‌شود.
  • بریج‌های دندانی بر روی استخوان فک شما کار گذاشته نمی‌شوند و در زمان غذا خوردن، فشاری به استخوان‌های فک وارد نمی‌شود. همین نکته باعث می‌شود تا استخوان‌های فک تحریک نشده و استخوان‌سازی صورت نگیرد. در واقع، بریج‌ها نمی‌توانند مانع تحلیل رفتن استخوان‌های فک شما شوند.
  • اگر شما پس از مدتی، تصمیم به ایمپلنت دندان بگیرید، دندان‌های تراشیده‌شده شما باید روکش شوند. این دندان‌ها دیگر به حالت پیشین برنمی‌گردند.
  • گاهی بریج‌های دندانی باعث پوسیدگی لثه می‌شوند.
  • ممکن است پس از انجام بریج، دندان‌ها حساس شوند.
  • اگر بریج درست و محکم روی دندان‌ها چسبانده نشود، امکان شل شدن آن وجود دارد.
  • در صورت خوردن خوراکی‌های سفت، امکان شکستن بریج وجود دارد.
  • اگر موادی که برای محکم کردن بریج بر روی دندان‌ها استفاده شده، از بین بروند، امکان دارد باکتری‌ها به زیر روکش دندان نفوذ کنند. چنین شرایطی باعث پوسیدگی دندان روکش‌شده می‌شود.
  • بریج‌ها دائمی نیستند و پس از چند سال باید عوض شوند.
  • مراقبت از بریج‌های دندانی باید بیشتر از دندان‌های طبیعی باشد تا خراب و شکسته نشوند.
بریج دندان

مراقبت از بریج دندان:

دلیل اصلی شکستن یا خرابی پل‌های دندانی، فشار آوردن روی آنها است. برای پیشگیری از این مسئله و بالا بردن دوام بریج‌های دندانی بهتر است نکته‌های مختلفی را رعایت کنید:

  • از خوردن خوراکی‌های سفت که فشار زیادی بر روی دندان‌ها می‌آورند، خودداری کنید.
  • در رعایت بهداشت دهان و دندان‌های خود بکوشید و همواره از نخ دندان برای تمیز کردن سطح بیرونی روکش استفاده کنید.
  • برای تقویت لثه‌ها، از میوه‌ها و سبزی‌ها در رژیم خوراکی خود بهره ببرید.
  • اگر در خواب دندان‌قروچه می‌کنید، باید از گاردهای مخصوص استفاده کنید و آنها را در دهان خود قرار دهید.
  • هر شش ماه، برای معاینه بریج‌های دندانی به نزد پزشک خود بروید.

درمان‌های جایگزین بریج دندان:

درمان‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانند جایگزین بریج‌های دندانی باشند:

* ایمپلنت دندان:

یکی از بهترین درمان‌های جایگزین پل‌های دندانی، ایمپلنت دندان است. بیشترین دلیل بهره بردن از بریج‌های دندان، زمان کوتاه درمان و پایین‌تر بودن قیمت آنها نسبت به ایمپلنت است. در مقایسه بین بریج و ایمپلنت دندان، ایمپلنت‌ها از هر نظر بهتر هستند. هرچند که هزینه ایمپلنت بالاتر از هزینه پل دندان است.

در ایمپلنت دندان‌ها، آسیبی به هیچ‌یک از دندان‌های شما زده نمی‌شود و دندان مصنوعی در لثه شما کاشته می‌شود. البته برای ایمپلنت دندان، تراکم استخوان فک شما باید خوب و به‌اندازه باشد. در صورت نبودن تراکم استخوان مورد نیاز، بهترین درمان برای شما بریج‌های دندانی است.

* دندان مصنوعی:

دندان‌های مصنوعی را همگان می‌شناسند و نیازی به معرفی ندارند. دندان مصنوعی هم می‌تواند جایگزین بریج‌های دندانی شود. البته این دندان‌ها احتمال جابه‌جایی و شل شدن بر روی فک شما دارند. برای تمیز کردن آنها هم باید دندان‌های مصنوعی را از دهان خود درآورید.

مراحل بریج دندان:

کار گذاشتن بریج‌های دندانی نیاز به چند مرحله دارد که به‌طور معمول، در دو جلسه انجام می‌شود. البته دقت داشته باشید که بریج روی پایه ایمپلنت مراحل بیشتری دارد و زمان درمان آن نیز طولانی‌تر است.

1- تراشیدن و آماده کردن دندان‌های کناری:

در نخستین مرحله، یک یا دو دندان کناری جای خالی دندان در فک شما تراشیده می‌شوند. این دندان‌ها که ممکن است سالم باشند، نقش پایه‌های پل را برای دندان مصنوعی بازی می‌کنند. در بیشتر موارد، دو دندان در دو طرف جای خالی دندان تراشیده می‌شوند. در برخی موارد هم فقط یک دندان کناری تراشیده می‌شود. در صورت نیاز به پایه ایمپلنتی، مراحل بریج متفاوت می‌شود.

* قالب‌گیری دندان:

پس از تراشیدن دندان‌ها، نوبت قالب‌گیری از آنها می‌شود. اکنون با مواد مخصوص قالبی از دندان‌های شما گرفته می‌شود تا به لابراتوار دندان‌سازی فرستاده شود. در این مرحله، دندان‌های تراش‌خورده بدون پوشش هستند و پزشک شما پوششی موقت بر روی آنها قرار می‌دهد. این پوشش کمک می‌کند تا پایه دندان‌ها آسیب نبینند. همچنین خوردن و نوشیدن شما در فاصله زمانی تا نصب بریج دندان دچار اشکال نشود.

* نصب بریج:

در این مرحله، روکش موقت از روی دندان‌های شما برداشته می‌شود و روکش نهایی یا بریج بر روی آن قرار می‌گیرد. چسباندن بریج بر روی پایه دندان با مدد از چسب و مواد مخصوص این کار صورت می‌گیرد. به این ترتیب، پل‌ها و دندان میان آنها بر روی دندان‌ها و لثه شما محکم می‌شوند. برای بریج‌های دندانی که در جلوی فک کار گذاشته می‌شوند، از سرامیک استفاده می‌شود تا تفاوتی با دندان‌های طبیعی شما نداشته باشند.

بریج دندان 3

قیمت بریج دندان:

جنس بریج‌های دندان می‌تواند متفاوت باشد که همین نکته تاثیر زیادی در قیمت نهایی پل‌های دندانی دارد. جنس بریج‌ها از فلز، سرامیک یا ترکیب فلز و سرامیک است که هریک قیمت متفاوتی دارد. پس از آن، نوع بریج‌ها عامل موثر دیگر در تعیین هزینه بریج به شمار می‌رود. از طرف دیگر دستمزد پزشک، هزینه لابراتوار و شهر و منطقه کلینیک درمانی مورد نظر شما نیز در هزینه نهایی پل دندانی موثرند.

پرسش‌های متداول:

1- تفاوت ایمپلنت دندان با بریج دندان چیست؟

در ایمپلنت دندان، یک دندان مصنوعی با ریشه آن در محل خالی دندان شما کاشته می‌شود و هیچ آسیبی به دندان‌های کناری وارد نمی‌شود. اما در بریج یا پل دندان، یک یا هر دو دندان دو طرف جای خالی دندان شما باید تراشیده شوند تا پل دندان روی آنها کار گذاشته شود.

2- آیا قیمت بریج یا پل دندان با ایمپلنت دندان متفاوت است؟

بله، قیمت بریج یا پل دندان به‌دلایل مختلف ارزان‌تر از ایمپلنت دندان است. آسان‌تر بودن روال درمان بریج‌های دندانی نخستین دلیل ارزان‌تر بودن آنها است. زمان کوتاه‌تر روند درمانی و نیاز نداشتن به جراحی و اقدامات پیشرفته درمانی از دیگر دلایل ارزان‌تر بودن بریج‌های دندانی نسبت به کاشت دندان است.

3- آیا با بریج دندان می‌توانم همه چیز بخورم؟

بله، با بریج‌های دندانی می‌توانید به‌راحتی غذا بخورید. البته اگر از بریج‌های دندان استفاده می‌کنید، بهتر است خوراکی‌های سفت را با آن نجوید. جویدن خوراکی‌هایی مانند مغزها، سبزی‌ها و میوه‌های سفت ممکن است باعث شکستن پل دندانی شود.

4- آیا بریج‌های دندان به دندان‌های من آسیب می زند؟

بله، دندان کناری یا دندان‌های دو طرف دندان ازدست‌رفته شما باید تراشیده شوند تا پل دندان روی آنها کار گذاشته شود. به این ترتیب، حتی اگر دندان‌های کناری شما سالم باشند، مورد آسیب قرار می‌گیرند.

سخن پایانی:

از دست دادن دندان‌ها نه‌تنها خوردن شما را دچار مشکل می‌کند، بلکه در زیبایی چهره شما نیز تاثیرگذار است. نداشتن یک یا چند دندان مشکلات زیادی در جویدن پدید می‌آورد و به این ترتیب، هضم غذا هم دچار اشکال می‌شود. راه‌های مختلفی برای جایگزینی دندان یا دندان‌های ازدست‌رفته وجود دارد که بریج دندان یکی از آنها است. با سپردن درمان دندان‌های خود به کلینیک دکتر قادری ، خوردن شما آسان می‌شود، خندیدن شما به حالت طبیعی بازمی‌گردد و از همه مهم‌تر، اعصاب و روان شما آرام می‌شود و نفس راحتی می‌کشید.