روشهای بستن فاصله بین دندان ها
فاصله بین دندان ها همیشه لبخند و چهره را دچار اختلال میکند و مانع از ابراز احساسات در خنده زیبا می شود. بستن فاصله بین دندان ها نهتنها لبخند و چهره شما را زیباتر میکند، بلکه رعایت بهداشت دندانهای شما را هم آسانتر میسازد. دندانهای برخی افراد بهصورت ژنتیک فاصلهدار است. در برخی افراد نیز بیماریها و آسیبهایی در بزرگسالی، باعث فاصله افتادن بین دندانها میشود. این مشکل که در زبان پزشکی دیاستما (Diastema) نامیده میشود را میتوانیم با مدد از درمانهای گوناگون برطرف سازیم.
با ما در کلینیک دکتر قادری همراه باشید تا نگاهی به این مشکل و راههای برطرف ساختن آن داشته باشیم.
برتریهای بستن فاصله بین دندان ها:
دلایل بستن فاصله میان دندانها بسیار است:
* بستن فاصله بین دندان ها چهره شما را زیباتر میسازد:
وجود فاصله بین دندانها در بیشتر موارد، نقصی در زیبایی چهره به شمار میرود. به همین دلیل، بستن فاصله بین دندانها تاثیر زیادی روی زیبایی چهره شما دارد. ترمیم دندانها لبخند شما را دلنشینتر و چهره شما را زیباتر میسازد. همچنین شما میتوانید با اعتمادبهنفس بیشتر حرف بزنید و بخندید.
* بستن فاصله بین دندان ها از به هم خوردن نظم دندانهای شما جلوگیری میکند:
دندانها این قابلیت را دارند که در فاصله زمانی طولانی، در دهان جابهجا شوند. وجود فضای خالی بین دندانها این امکان را در اختیار آنها میگذارد تا از جای خود حرکت کنند و نظم قرارگیری خود را از دست بدهند. برطرف کردن فاصله بین دندانها از پدید آمدن این مشکل هم جلوگیری میکند.
* بستن فضای بین دندانها از گیر کردن غذا بین دندانها و پوسیدگی آنها پیشگیری میکند:
در بیشتر موارد، مهمترین دلیل برای بستن فاصله بین دندانها، جلوگیری از گیر کردن غذا در بین آنها و خرابی دندانها است. وجود فاصله در بین دندانها فقط در زیبایی شما تاثیرگذار نیست. وجود این فاصله باعث میشود مواد غذایی در بین دندانها گیر کند و این کار زمینه پوسیدگی آنها را فراهم میکند.
* بستن فاصله میان دندانها بوی بد دهان را برطرف میسازد:
فاصله بین دندانها فضایی برای گیر کردن مواد خوراکی و جمع شدن میکروبها فراهم میکند. همین مسئله در برخی موارد، باعث بوی بد دهان میشود. بستن فاصله بین دندان ها از پدید آمدن این مشکل نیز جلوگیری میکند.
* بستن فضای بین دندانها از پدید آمدن بیماریهای دهان و دندان پیشگیری میکند:
وجود فاصله در بین دندانها مشکل دیگری را هم در زمان خوردن به وجود میآورد که برخورد مواد خوراکی با لثههای شما است. این برخورد ممکن است باعث ایجاد زخم و عفونت در لثه شود و سلامتی شما را به خطر بیندازد. با بستن فاصله میان دندانها از آسیب به لثهها و پدید آمدن بیماریهای دهان و لثه هم پیشگیری میکنید.
* بستن فاصله میان دندانها مشکل بیان برخی از حروف الفبا و واژهها را برطرف میسازد:
در برخی موارد، فاصله بین دندانها باعث میشود تا شما نتوانید برخی از حروف الفبا را به خوبی بیان کنید. طبیعی است بستن فاصله میان دندانها این مشکل را هم برطرف میکند.
روش های بستن فاصله بین دندان ها:
روشهای مختلفی برای بستن فاصله بین دندانها وجود دارد که انتخاب هریک بستگی به وضعیت فک و دندانهای شما و تصمیم دندانپزشکتان دارد:
1- بستن فاصله بین دندان ها با ارتودنسی:
ارتودنسی یکی از بهترین و اصولیترین روشهای بستن فضای بین دندانها است. اگر فضای بین دندانهای شما بیش از دو میلیمتر باشد، ارتودنسی از بهترین راهها برای برطرف ساختن آن به شمار میرود. زمان درمان با ارتودنسی طولانی است، اما نتیجه بهدستآمده رضایتبخشتر از روشهای دیگر درمانی است. ارتودنسی روشهای گوناگونی دارد و بهترین روش آن پس از معاینه دندانهای شما مشخص میشود.
* ویژگیهای ارتودنسی برای بستن فاصله میان دندانها:
ü ارتودنسی تغییری در اندازه دندانهای شما به وجود نمیآورد و تنها آنها را در کنار یکدیگر قرار میدهد.
ü ارتودنسی آسیبی به دندانهای شما نمیزند و از این نظر، بیخطرترین و محافظهکارانهترین روش بستن فاصله میان دندانها است.
ü ممکن است علاوه بر خالی بودن فضای بین دندانها، قرارگیری آنها هم متقارن نباشد. در چنین شرایطی، ارتودنسی، برخلاف لمینت و کامپوزیت، اشکال تقارن آنها را هم برطرف میسازد.
û روند درمان ارتودنسی طولانی است.
û ممکن است هزینه ارتودنسی بیشتر از روشهای دیگر درمانی باشد.
2- بستن فاصله بین دندانها با کامپوزیت:
کامپوزیت مادهای همرنگ دندانهای شما است و پر کردن دندانهای آسیبدیده و شکسته با استفاده از این ماده انجام میشود. بستن فاصله بین دندان ها با کامپوزیت دندان مناسبترین راه برای افرادی است که دوست دارند این مشکل را در زمان کوتاهی برطرف کنند. برای این کار، پزشک کامپوزیت را بر روی دندان شما قرار میدهد و با تاباندن پرتو لیزر به آن، مواد حساس به نور آن را فعال میکند. به این ترتیب این ماده به مینای دندان شما میچسبد.
پس از آن، دندانپزشک شما به فرمدهی و درخشان کردن این ماده بر روی دندانتان میپردازد. اصلاح نهایی کامپوزیت آن را همانند دندانهای طبیعی شما نشان میدهد. البته با این تفاوت که دیگر فاصلهای بین آنها به چشم نمیخورد.
* ویژگیهای کامپوزیت برای بستن فاصله میان دندانها:
ü هزینه کامپوزیت کمتر از روشهای دیگر درمانی است.
ü زمان درمان بهروش کامپوزیت کوتاهتر از روشهای دیگر درمانی است.
ü کامپوزیت کردن دندانها آسیبی به مینای دندان شما وارد نمیکند.
û کامپوزیت در فاصلههای زمانی نیاز به پولیش کردن دارد تا رنگ آن به حالت قبل برگردد.
û درمان کامپوزیت مناسب کسانی نیست که دندانقروچه دندان دارند.
û اگر اندازه دندانهای شما بزرگ باشد، کامپوزیت و لمینت آنها را بزرگتر نشان میدهد. در نتیجه، ممکن است این درمان رضایتبخش نباشد.
3- بستن فاصله بین دندان ها با لمینت:
لمینت کردن دندانها با هدفهای مختلفی صورت میگیرد که یکی از آنها بستن فاصله میان دندانها است. لمینت پوششی نازک است که بر روی دندان شما چسبیده میشود و ظاهری زیبا و طبیعی به آن میدهد. پیش از چسباندن لایه لمینت بر روی دندانهای شما، لایهای نازک از مینای دندانتان برداشته میشود. پس از آن، لایه لمینت در اندازهای که فضای بین دندانها را بپوشاند بر روی آنها چسبانده میشود.
البته باید توجه داشته باشید که در بیشتر موارد، برای بستن فاصله بین دندانها با روش کامپوزیت یا لمینت، فضای خالی بین دندانها به دو بخش تقسیم میشود. پس از آن نیمی از این فاصله به پهنای دندان یک طرف، و نیم دیگر به پهنای دندان سمت دیگر افزوده میشود. لمینتهای سرامیکی علاوه بر اینکه فضای خالی بین دندانهای شما را پر میکنند، دندانها، حرف زدن و خندیدن شما را نیز زیباتر میسازند.
* ویژگیهای لمینت برای بستن فاصله میان دندانها:
ü لمینت دندانهای شما را شفافتر و زیباتر از قبل نشان میدهد.
ü با مدد از روش لمینت، طرح لبخند شما هم زیباتر میشود.
ü یکی از مهمترین برتریهای لمینت، ثابت بودن رنگ آن است. لمینتها در گذر زمان، زرد و بدرنگ نمیشوند.
û هزینه لمینت دندان بالاتر از روش کامپوزیت است.
û هنگامی که فاصله دندانهای شما کمتر از دو میلیمتر باشد، بستن فاصله بین دندان ها با روش کامپوزیت یا لمینت نتیجهبخش است. اما اگر این فضا بیش از آن باشد، کامپوزیت و لمینت آنها را بزرگتر از اندازه نرمال نشان میدهد و دندانهای شما حالتی غیرطبیعی پیدا میکنند.
û تراش دندانها برای لمینت کردن به مینای دندان شما آسیب وارد میکند.
4- بستن فاصله بین دندان ها با ایمپلنت:
اگر فاصله بین دندانهای شما در اثر رشد نکردن یا از دست دادن یک یا چند دندان پدید آمده باشد، ایمپلنت دندان به کمک شما میآید. با مدد از این روش، پیچهایی فلزی در فک شما کار گذاشته میشود و پس از آن دندان مصنوعی، همانند دندان طبیعی شما بر روی آن قرار میگیرد.
5- بستن فاصله بین دندان ها با جراحی:
گاهی نیز از روش جراحی برای برطرف ساختن فاصله بین دندانها استفاده میشود. اگر فاصله بین دندانها بهدلیل فرنوم لبی بسیار بزرگ یا دلایل مشابه پدید آمده باشد، شاید نیاز به جراحی لثه باشد. در این صورت، لثه شما برش میخورد و بافت اضافی آن برداشته میشود. پس از آن نیز دو طرف لثه با بخیه به هم دوخته میشود.
6- بستن فاصله بین دندان ها با روکش کردن دندان:
روکش کردن دندان روشی قدیمی در دندانپزشکی، و از روشهای بستن فاصله میان دندانها است. در این روش درمانی، روکشی بزرگتر از دندان شما برای آن ساخته و و روی آن چسبانده میشود.
برای یادگیری نکات بیشتر درمانی و بهداشتی محتوای پیج اینستاگرام دکتر قادری پیگیری نمایید . |
7- بستن فاصله بین دندان ها با براکت دندان:
بهره بردن از براکت دندان نوعی روش خانگی برای بستن فضای بین دندانها است. براکت یا نوار دندان کش مخصوصی است که برای بستن فاصله میان دندانها مورد استفاده قرار میگیرد. شما باید براکتها را هر شب به دندانهای خود وصل کنید. زمان درمان با براکتهای دندانی طولانی است و در بسیاری موارد هم خیلی نتیجهبخش نیست.
دلایل پدید آمدن فاصله بین دندانها:
از مهمترین دلایل به وجود آمدن فاصله بین دندانها باید به موارد مختلفی اشاره کنیم:
· متناسب نبودن اندازه فک با اندازه دندانها:
یکی از مهمترین دلایل فاصله بین دندانها که برخی افراد را از کودکی درگیر آن میکند، نامتناسب بودن اندازه فک و اندازه دندانها است. فاصله بین دندانها در این دسته افراد، ممکن است در بین همه دندانهایشان دیده شود.
· کوچک بودن سایز دندانها:
گاهی هم اندازه دندانهای شما بهصورت ژنتیکی کوچک است و نمیتواند همه فضای فک را پوشش دهد. در اینگونه موارد هم فاصلهای بین دندانهای شما پدید میآید که برای سلامت دهان و دندانتان بهتر است آن را با بهترین روش پر کنید.
· برخی بیماریهای لثه:
برخی از بیماریهای لثه باعث لق شدن و افتادن دندانها، و در نتیجه نیاز به بستن فاصله بین دندان ها میشود. همچنین در بعضی از بیماریهای لثه، استخوانهای فک تحلیل میروند و این مشکل باعث حرکت کردن دندانها از جای خود، و ایجاد فاصله بین آنها میشود. وجود کیستها و تومورهای لثه و همچنین دندان نهفته در لثه هم میتواند از عوامل پدیدآورنده فاصله بین دندانها باشد.
· رشد نکردن دندان بهصورت ژنتیکی:
گاهی بهدلیلی که آن را کمبود مواد دندانی مینامند، یک یا چند دندان فردی رشد نمیکند. غایب بودن یک یا چند دندان نیز باعث میشود تا فضای خالی در بین دندانها پدید آید.
· اشکال در فرنوم لب بالا:
فرنوم زائده کوچکی در لثه است که فک بالا را به لب بالا وصل میکند. اگر بهدلایل مختلف، فرنوم بزرگ شود هم فاصلهای بین دندانهای فک بالا پدید میآورد.
· عادتهای اشتباه:
برخی عادتهای اشتباه هم باعث فاصلهدار شدن دندانها میشوند. عادتهایی مانند مکیدن انگشت یا فشار دادن زبان به دندانهای جلوی فک در زمان غذا خوردن نیز باعث پدید آمدن این مشکل میشود.
بستن فاصله بین دندان ها در کلینیک دکتر قادری:
در کلینیک اردیبهشت، پیش از هرگونه اقدامی، دلیل فاصله بین دندانهای شما شناسایی میشود. اگر برخی بیماریهای لثهای باعث پدید آمدن این فاصله شده باشند، ابتدا باید بیماری شما درمان شود. همچنین در مواقعی که دلیل دندانهای فاصلهدار، فرنوم بین آنها باشد، در صورت درمان نشدن، دوباره بین دندانها فاصله میافتد.
به این ترتیب، در گام نخست دلیل فاصلهدار شدن دندانهای شما را مشخص میکنیم. پس از آن، بهترین روش برای بستن فاصله بین دندان هایتان را به شما پیشنهاد میکنیم. در این مرحله، در صورت موافقت شما روند درمان آغاز میشود.
هزینه بستن فاصله بین دندان ها چقدر است؟
هزینه بستن فاصله میان دندانها به گزینههای مختلفی بستگی دارد:
- نوع روش درمانی بهکاررفته برای شما.
- اندازه فاصله بین دندانهای شما و تعداد این فاصلهها.
- مهارت دندانپزشک شما و دستمزد او.
- شهر و منطقه قرارگیری کلینیک.
پرسشهای متداول:
1- آیا روشهای بستن فاصله بین دندانها در خانه موثرند؟
از برخی روشها مانند روش براکت نواری برای برطرف کردن فاصله میان دندانها در خانه استفاده میشود که تاثیر کمی دارند. این روشها را نمیتوان درمان قطعی این مشکل به حساب آورد.
2- آیا فاصله بین دندانها، علاوه بر کاستن از زیبایی چهره، مشکلاتی هم برای افراد پدید میآورد؟
بله، باز بودن فضای بین دندانها میتواند مشکلات مختلفی مانند پوسیدگی دندانها، بدبویی دهان و عفونت لثه ایجاد کند.
3- کدامیک از روشهای لمینت، کامپوزیت و ارتودنسی برای بستن فاصله میان دندانها مناسبترند؟
انتخاب بهترین روش درمانی بستگی به دلیل فاصله بین دندانهای شما، اندازه این فاصله و نظر دندانپزشک دارد. بهتر است انتخاب بهترین روش درمانی را به پزشک خود بسپارید.
4- بهترین سن برای بستن فاصله میان دندانها چه سنی است؟
برطرف کردن این مشکل بهتر است به زمانی موکول شود که دندانهای شیری افتاده و دندانهای همیشگی رشد کرده باشند. همچنین فک شما به رشد کامل خود رسیده باشد.
سخن پایانی:
بستن فاصله بین دندان ها کارگردی دوگانه برای شما دارد. این درمان هم سطح سلامت شما را بالاتر میبرد و هم در زیبایی و اعتمادبهنفس شما تاثیرگذار است. شاید بتوانیم بگوییم دندانهای زیبا زندگی شما را هم زیباتر میکند. پس اگر شما نیز به دنبال رفع مشکل فک و دهان خود هستید، با ما در کلینیک دکتر قادری تماس بگیرید و زمان معاینه و مشاوره خود را تعیین کنید.