اطلاعاتی که درباره فرنوم در دهان لازم است بدانید
فرنوم بافتی نرم داخل دهان است که قسمتهای مختلف آن را به هم وصل میکند. این خط باریک موجب استحکام لب بالا و پایین میشود و زبان را به دهان متصل میکند. برای اینکه با فرنوم در دهان بیشتر آشنا شوید و شیوههای درمان آن را بشناسید، قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره فرنوم و فرنکتومی در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
فرنوم چیست؟
فرنوم(frenum) قسمت کوچکی در آناتومی دهان است که در صحبت کردن، غذا خوردن و سلامت دهان و دندان تاثیر دارد و ممکن است در شرایط خاصی مشکلاتی را ایجاد کند. این چین کوچک موجب اتصال بخشهای مختلف دهان میشود؛ به طور مثال فرنوم در دهان زبان را به کف دهان متصل میکند یا لب بالایی و پایینی را به لثه وصل میکند.
مهمترین کارکردهای آن در دهان شامل موارد زیر است:
- گفتار
یکی از کارکردهای مهم فرنوم در دهان، نقش آن در گفتار است. چون باعث کنترل حرکت زبان میشود و باعث میشود بتوانید صداها و کلمات را به شکل صحیح ادا کنید.
- خوردن و بلعیدن غذا و نوشیدنی
یکی دیگر از کارکردهای فرنوم در دهان این است است که بر جویدن و بلعیدن غذا تاثیر دارد. در واقع این بافت نرم به هدایت حرکت زبان کمک میکند و وضعیت دهان را هنگام غذا خوردن یا بلعیدن حفظ میکند.
- رعایت بهداشت دهان و دندان
فرنوم در دهان باعث میشود زبان در موقعیت مناسبی قرار بگیرد تا باقیماندههای غذا از حفره دهانی به راحتی خارج شوند و بهداشت دهان و دندان حفظ شود.
انواع فرنوم در دهان
همانطور که پیش از این هم گفتیم فرنوم انواع مختلفی دارد که از زبان و لب محافظت میکنند. بنابراین انواع فرنوم در دهان شامل موارد زیر است:
- فرنوم زبانی
فرنوم زبانی که با نام Lingual Frenum هم شناخته میشود زائدهای است که در حرکت کردن زبان و گفتار تاثیر مستقیمی دارد. وقتی یک فرنوم زبانی تنگ یا کوتاه باشد با نام بند زبان یا آنکیلوگلوسیا شناخته میشود و موجب محدود شدن حرکات زبانی میشود. در نتیجه فرد برای گفتگو یا بلعیدن دچار مشکل میشود.
- فرنوم لبیال
فرنوم لبیال یا Labial Frenum زائدهای نرم است که در افراد مختلف اندازهها و ضخامتهای مختلفی دارد و موجب اتصال لب بالا به لثه میشود. وقتی فرنوم لبیال بیش از اندازه ضخیم یا سفت باشد با نام گره لب شناخته میشود و مشکلاتی را ایجاد میکند. به طور مثال وقتی شیرخواران درگیر گره لب میشوند نمیتوانند به خوبی سینه مادر را مک بزنند. همچنین این عارضه ممکن است در کودکان و بزرگسالان موجب فاصله بین دندانهای جلویی شود.
نشانههای مشکلات مرتبط با فرنوم
مشکلاتی که در اثر فرنوم درر دهان ایجاد میشود نشانههای خاصی دارد که شامل موارد زیر است:
- نوزادانی که بند لب دارند، برای شیرخوردن دچار مشکل میشوند و بیقراری میکنند.
- کسانی که با فرنوم داخل دهان دچار مشکل میشوند مشکلات گفتاری مانند زبان زدن یا بیان ضعیف دارند.
- ایجاد فاصله بین دندانهای جلویی به دلیل فرنوم در دهان یکی دیگر از مشکلاتی است که برخی از افراد درگیر آن میشوند.
- با فرنوم ممکن است لثهها تحلیل بروند یا به شکل نادرستی تراز شوند.
- ایجاد درد و ناراحتی هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن در افرادی که فرنوم در دهان دارند.
شیوه تشخیص مشکلات مرتبط با فرنوم چگونه است؟
دندانپزشک برای تشخیص مشکلات فرنوم در دهان باید معاینه دقیقی انجام دهد. وی ابتدا از بیمار شرح حال میگیرد و مشکلات احتمالی نظیر عدم بلع راحت مواد غذایی، عدم وجود مشکل در گفتار که ممکن است بیمار با آن مواجه باشد را بررسی میکند. در نهایت معاینه دقیقی از دهان و دندان انجام میدهد و وضعیت دامنه حرکتی زبان را بررسی میکند. بررسی مشکلات بیمار در تغذیه، گفتار، همترازی یا فاصله بین دندانها هم مورد توجه دندانپزشک قرار میگیرد.
درمان مشکلات فرنوم در دهان شامل چه مواردی است؟
دندانپزشک برای درمان فرنوم در دهان گزینههای متعددی در اختیار دارد. روش مناسب برای بیماران مختلف با هم متفاوت است و به شرایط آنها در خصوص شدت عارضه بستگی دارد. بهترین شیوههای درمان این مشکل شامل موارد زیر است:
فرنکتومی (Frenectomy)
فرنکتومی یکی از پرکاربردترین شیوههای درمان فرنوم در دهان است که به صورت جراحی انجام میشود. در این روش زائده نرم داخل دهان با تکنیکهای مختلف جراحی حذف میشود..
جراحی فرنکتومی در مدت زمان کوتاهی انجام میشود و سلامت عمومی بیمار را به خطر نمیاندازد. از این شیوه درمان برای درمان فرنوم لب که نوار متصل کننده لب بالا و پایین به لثه است و برای درمان فرنوم زبان که بند زیر زبان است استفاده میشود.
تکنیکهایی نظیر اسکالپل و لیزر برای درمان این عارضه استفاده میشوند و مشکلات عملکردی و درد و ناراحتی را از بین میبرند.
برای انجام فرنکتومی متخصص لثه با کمک لیزر از دستگاه لیزر دستی برای جدا کردن بافت نرم اتصال دهنده لب بالا و پایین به لب استفاده میشود. همچنین میتوان از این شیوه برای درمان زائده اتصال دهنده زبان استفاده کرد. این شیوه با بیحسی موضعی و در مدت زمان کمتر از 5 دقیقه انجام میشود.
فرنولوپلاستی
فرنولوپلاستی یکی دیگر از تکنیکهای برداشتن فرنوم در دهان است که با هدف بلند کردن زائده نرم انجام میشود. یعنی دندانپزشک فرنوم زبانی را کوتاه میکند، سپس برای بستن زخم از بخیه استفاده میکند تا جلوی خونریزی را بگیرد. در این روش فرنوم به طور کامل برداشته نمیشود، بنابراین در درمان بیمارانی کاربرد دارد که مشکلات جزئی دارند.
گفتار درمانی
شیوه دیگری که در درمان مشکلات عملکردی و گفتاری فرنوم موثر است، گفتار درمانی است. در این شیوه گفتار درمانگر ماهر و باتجربه سعی میکند برای بهبود وضعیت صحبت کردن بیمار و هماهنگ کردن عضلات دهان با هم از تکنیکهای موثری استفاده کند.
هزینه جراحی فرنکتومی چقدر است؟
یکی از دغدغههای متداول کسانی که میخواهند فرنکتومی در دهان انجام دهند این است که هزینه این جراحی چقدر است و چه میزان بودجهای باید به این کار اختصاص دهند. بهتر است بدانید نمیتوانیم قیمت ثابت و دقیقی برای انجام این روش اعلام کنیم. زیرا عوامل متعددی بر هزینه آن تاثیر میگذارند. مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت جراحی فرنکتومی در دهان شامل موارد زیر است:
- پیچیدگی عمل
یکی از مهمترین عواملی که بر هزینه فرنکتومی در دهان تاثیر میگذارد پیچیدگی و شدت جراحی است. قطعا وضعیت زائده فرنوم در بیماران مختلف با هم تفاوت دارد و لازم است دندانپزشک برای بیماران طرح درمانی مناسبی اتخاذ کند، سپس هزینه جراحی را متناسب با شرایط به بیمار اعلام کند.
- تخصص جراح
عامل مهم دیگری که هزینه جراحی فرنکتومی در دهان را تحت تاثیر قرار میدهد، میزان تخصص دندانپزشک در جراحی است. تخصص و تجربه دندانپزشک در موفقیت جراحی و کم شدن عوارض آن تاثیر دارد. بنابراین پزشکان باتجربه و ماهر تعرفههای بالاتری برای خدمات درمانی تعیین میکنند.
- برخورداری از بیمه درمانی
برخی از بیمههای درمانی هزینه فرنکتومی را تحت پوشش قرار میدهند. اگر میخواهید برآرود دقیقی از هزینه درمان داشته باشید، بهتر است از وضعیت پوشش بیمهای اطلاع داشته باشید.
- نحوه پرداخت هزینه
برخی از دندانپزشکان برای تسهیل شرایط درمان، امکان پرداخت اقساطی هزینه فرنکتومی در دهان را فراهم میکنند. در صورت تمایل برای پرداخت اقساطی حتما پیش از انجام جراحی این موضوع را با دندانپزشک یا منشی مطرح کنید.
- محل کلینیک دندانپزشکی
موقعیت جغرافیایی کلینیک یا مطبی که میخواهید جراحی را انجام دهید، عامل بااهمیت دیگری است که هزینه جراحی را تحت تاثیر قرار میدهد. قطعا در شهرهای بزرگ و کلینیکهای پیشرفته و لوکس هزینه جراحی افزایش پیدا میکند.
مراقبتهای بعد از انجام فرنکتومی
بیماران برای کسب بهترین نتیجه از فرنکتومی و کاهش عوارض لازم است با مراقبتهای بعد از انجام فرنکتومی آشنا شوند. بهترین اقدامات مراقبتی بعد از فرنکتومی شامل موارد زیر است:
- یکی از اقدامات مراقبتی از محل زخم این است که با پانسمان محل جراحی را تمیز نگه دارید. در صورتی که محل جراحی خونریزی داشته باشد، باید آن را پاک کنید.
- استفاده از دهانشویه و آب نمک رقیق اقدام مناسبی برای مراقبت از محل جراحی فرنوم در دهان است.
- روزانه دو مرتبه مسواک بزنید. البته باید از مسواک نرم استفاده کنید و این کار را با ملایمت انجام دهید. مسواک زدن باعث میشود احتمال باقی ماندن جرم و پلاک روی دندان کاهش پیدا کند و مانعی در برابر ایجاد عفونت ایجاد شود.
- طی دو تا سه هفته بعد از عمل از جویدن غذاهای سفت بپرهیزید و سعی کنید، غذاهای نرم و آبکی میل کنید.
- برای کاهش درد میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه نظیر استامینوفن استفاده کنید.
- برای کاهش تورم بعد از جراحی میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
- چند ساعت بعد از جراحی غذا و نوشیدنی داغ مصرف نکنید.
- بعد از جراحی به مدت 2 روز فعالیت سنگین یا ورزش نکنید.
جمع بندی
فرنوم در دهان زائدهای نرم است که اتصال لب به لثه و زبان به دهان را فراهم میکند. در صورتی که این زائده بزرگتر از حد معمول باشد و مشکلاتی در گفتار یا بلعیدن غذا ایجاد کند نیاز به درمان دارد. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاملی درباره فرنوم و درمان آن توسط فرنکتومی در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات راهنمای مناسبی برای شما باشد.
رعایت نکات بهداشتی و تخصص و مهارت دندانپزشک در موفقیت درمان ایمپلنت تاثیر زیادی دارد. مرکز ایمپلنت دکتر قادری تکنیک کاشت ریشه یا ایمپلنت را در شرایط کاملا بهداشتی و با دقت بالایی انجام میدهد تا بیماران درگیر عارضه سلامتی نشوند.