نام گذاری دندان ها چیست؟
نام گذاری دندان ها راه آسانی برای مشخص کردن هر دندان و شناسایی هرکدام از دندانهای شما است. دانستن نام یا شماره دندانها به شما کمک میکند تا بهسادگی به پزشک بگویید کدام دندانتان دچار مشکل شده است. بهاینترتیب دیگر نیازی به تلاش فراوان برای دادن نشانی دندان خراب خود به دندانپزشک ندارید. روشهای گوناگونی برای شماره گذاری دندان ها وجود دارد که دندانپزشکان با همه آنها آشنا هستند. اگر شما یکی از این روشها را بدانید، برای معرفی دندان خراب خود به پزشک دچار مشکل نمیشوید.
با ما در مرکز ایمپلنت دکتر مرتضی قادری همراه باشید تا دانش خود را در زمینه نام گذاری دندان ها بالا ببرید.
نام گذاری دندان ها چگونه است؟
روشهای مختلفی برای تعیین دقیق نام و جایگاه هر دندان ابداع شده است. اما بهتر است پیش از آشنایی با این روشها، نام دندانها را به زبان عامیانه خودمان بدانید:1- دندان پیش:
چهار دندان جلوی فک بالا و چهار دندان جلوی فک پایین که بیشتر از هر دندانی دیده میشوند، دندانهای پیشین نام دارند. هشت دندان پیشین سطح صافی دارند و نقش مهمی در بریدن خوراکیها بازی میکنند. دندانهای پیشین نقش زیادی در زیبایی چهره شما دارند. با داشتن دندانهای پیشین سالم و زیبا لبخند شما هم زیباتر میشود.2- دندان نیش:
هر فک شما دو دندان نیش دارد که هریک در دو طرف دندانهای پیشین شما قرار گرفتهاند. شکل ظاهری چهار دندان نیش با دندانهای پیشین و آسیا متفاوت است. دندانهای نیش شما نوکِ تیزی دارند و کاربرد اصلی آنها برش دادن و تکهتکه کردن غذا است.3- دندان آسیاب کوچک یا پرمولر:
در هر فک شما چهار دندان، و در هر دو فک شما هشت دندان آسیاب کوچک قرار گرفته است. هر دو تا از این دندانها در کنار یکی از دندانهای نیش شما قرار گرفتهاند. این دندانها بزرگتر و پهنتر از دندانهای پیش و نیش شما هستند. دندانهای آسیاب کوچک نقش مهمی در خرد و ریز کردن خوراکیها دارند. نام گذاری دندان ها به آسیاب هم بهدلیل نقش اساسی آنها در خرد و ریز کردن غذاها است.4- دندان آسیاب بزرگ یا مولر:
در هر فک شما شش دندان آسیاب بزرگ قرار دارد که سهبهسه در کنار دندانهای آسیاب کوچک قرار گرفتهاند. شماره گذاری دندان های آسیاب بزرگ در روشهای گوناگون نامگذاری دندانها کمی با هم متفاوت است. دندانهای آسیاب بزرگ نقش کمتری از دندانهای آسیاب کوچک در خرد کردن غذاها دارند. به نظر میرسد این دندانها در دهان انسانهای نخستین کارایی بیشتری داشتهاند، اما امروزه بهدلیل تغییرات فک و دندانهای ماّ، کاربرد این دندانها کمتر شده است. آخرین دندان آسیاب بزرگ عقل نام دارد.5- دندان عقل:
در سیستم نام گذاری دندان ها بهروش ایرانی، آخرین دندان آسیاب بزرگ دندان عقل نامیده میشود. نام دندان عقل به این دلیل بر سومین دندان آسیاب گذاشته شده که این دندان پس از سن 18 سالگی شروع به رشد میکند. جالب است بدانید فک انسانهای چند میلیون سال پیش بزرگتر از فک انسانهای امروزی بوده و تعداد دندانهای آنها هم بیشتر بوده است. اما نژاد انسانهای امروزی فک کوچکتری دارند و جایی برای رشد دندان عقل در بیشتر آنها وجود ندارد. به همین دلیل، رشد دندان عقل بسیاری از افراد را با مشکلات گوناگونی روبهرو میکند. این مشکلات در موارد بسیاری منجر به جراحی دندان عقل و بیرون آوردن آن میشود. همانطور که اشاره کردیم، فک این دسته افراد جای کافی برای بیرون آمدن دندان عقل ندارد. به همین دلیل، دندان عقل آنها در زیر دندانهای دیگر یا به سمت دیگری از فک شروع به رشد میکند. حتی بیرون آمدن این دندانها هم در بسیاری موارد، جای بقیه دندانها را تنگ میکند و باعث بههمریختگی نظم آنها میشود. برخلاف نام گذاری دندان های آخر فک به نام عقل، رشد دردناک این دندانها در بسیاری از افراد عقل و آرامش روان را از آنها دور میکند. از طرف دیگر، فشار دندان عقل به دندان کناری باعث خرابی و پوسیدگی آنها میشود. همه این دلیلها باعث میشود تا بسیاری از دندانپزشکان توصیه به کشیدن دندانهای عقل کنند. توجه داشته باشید در صورت برخورد با هرگونه مشکلی در هریک از مراحل رشد دندان عقل، بهتر است با ما در کلینیک دکتر مرتضی قادری تماس بگیرید.نام گذاری علمی بخشهای مختلف فک:
در کنار نام گذاری دندان ها، بهتر است نام علمی بخشهای مختلف فکها را هم بدانید. هر فک بالا یا پایین شما به دو بخش راست و چپ تقسیم میشود. به هریک از این نیمههای فک یک کوادران (Quadrant)، بهمعنای یکچهارم، گفته میشود. یعنی شما در فک بالای خود دو کوادران به نام کوادران شماره یک و دو دارید. در فک پایین نیز کوادران شماره سه و چهار شما قرار گرفتهاند. این تقسیمبندی را بشناسید:- کوادران یک: نیمه سمت راست فک بالا.
- کوادران دو: نیمه سمت چپ فک بالا.
- کوادران سه: نیمه سمت چپ فک پایین.
- کوادران چهار: نیمه سمت راست فک پایین.
آشنایی با روشهای نام گذاری دندان ها:
هر انسان بالغ 32 دندان دارد که 16تای آن در فک بالا و 16تای دیگر آن در فک پایین او قرار گرفتهاند. چند روش متفاوت برای نامگذاری این 32 دندان وجود دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید:1- نام گذاری دندان ها با روش پالمر:
شماره گذاری دندان ها با روش پالمر از نام دکتر کوریدون پالمر گرفته شده است. دکتر پالمر نخستین کسی است که دندانها را به این صورت نامگذاری کرد. در این روش شماره گذاری دندان ها، همانطور که در تصویر میبینید، دندانهای هر فک به دو بخش تقسیم میشوند و دندانهای هر بخش از شماره یک تا هشت نامگذاری میشوند. در واقع، شماره گذاری دندان ها در این روش با توجه به هر کوادران یا یکچهارم فک صورت میگیرد. بهاینترتیب، همه دندانها در دو فک به چهار کوادران تقسیم میشوند و دندانهای هر کوادران از یک تا هشت شمارهگذاری میشوند. نام گذاری دندان ها بهروش پالمر در بسیاری از کشورها مانند انگلستان و آمریکا مورد استفاده قرار میگیرد. نام دندانهای فک بالا، پایین، سمت راست و چپ از شماره یک تا هشت در روش نامگذاری پالمر به زبان ما به این صورت است: دندان شماره 1- دندان پیش مرکزی یا سنترال. دندان شماره 2- دندان پیش لترال یا جانبی. دندان شماره 3- دندان نیش. دندان شماره 4- دندان آسیاب کوچک اول. دندان شماره 5- دندان آسیاب کوچک دوم. دندان شماره 6- دندان آسیاب بزرگ اول. دندان شماره 7- دندان آسیاب بزرگ دوم. دندان شماره 8- دندان عقل. تصویر دیگر نام گذاری دندان ها بهروش پالمر را هم ملاحظه بفرمایید. نمادهایی که در پایین شمارهها بهشکل L انگلیسی مانند میبینید، نشانگر بالا، پایین، چپ و راست بودن دندانها است. در روش پالمر، دندانهای هر کوادران با یکی از این نمادها نشان داده میشود.2- نام گذاری دندان ها با روش یونیورسال یا ناسیونال:
شماره گذاری دندان ها با روش یونیورسال اندکی با روش پالمر متفاوت است. یونیورسال روش آمریکایی شمارهگذاری دندان ها است. در این روش هریک از دندانها شماره مخصوص به خود را دارند و شمارهها در فکهای بالا و پایین تکرار نمیشوند. در شمارهگذاری با روش یونیورسال شمارهگذاری دندانها از فک بالا و سمت راست شروع میشود و به آخرین دندان سمت راست فک پایین پایان مییابد. یعنی دندان شماره یک و دندان شماره 32 روبهروی هم در فک بالا و پایین قرار میگیرند. در این روش شمارهگذاری، دندانهای شماره یک تا 16 در فک بالا و دندانهای شماره 17 تا 32 در فک پایین قرار میگیرد. ترتیب شمارهگذاری دندانهای شیری در روش یونیورسال همانند شمارهگذاری دندانهای بزرگسالان است و تفاوتی با آنها ندارد. شمارهگذاری یا نام گذاری دندان های شیری کودکان در این روش از شماره یک شروع میشود و تا شماره 20 پایان مییابد. البته ممکن است نام دندانهای کودکان در این روش با حروف هم مشخص شود. در صورت استفاده از حروف، حرف A در جای عدد شماره یک قرار میگیرد و پشت سر آن حرف B میآید و تا حرف T ادامه پیدا میکند.3- نام گذاری دندان ها با روش اف دی آی (FDI):
فدراسیون جهانی دندانپزشکی روش دیگری برای شماره گذاری دندان ها دارد. نام گذاری دندان ها در روش اف دی آی که در کشورهای اروپایی و کانادا مورد استفاده قرار میگیرد، کمی متفاوت با روشهای دیگر است. در این روش، هر فک به دو نیمه تقسیم میشود و هر نیمه با یک عدد نشان داده میشود. نیمه راست فک بالا با شماره یک، نیمه چپ فک بالا با شماره دو، نیمه چپ فک پایین با شماره سه و نیمه راست فک پایین با شماره چهار نمایش داده میشود. شماره یک تا هشت نیز مانند روش پالمر برای شمارهگذاری دندانها استفاده میشود. در روش اف دی آی از دو عدد برای نام گذاری دندان ها استفاده میشود. عدد اول در این روش نمایانگر نیمه راست یا چپ فک بالا یا پایین است. عدد دوم نیز شماره دندان را بهصورت دقیق به شما نشان میدهد. برای مثال عدد یک از دندان شماره 12 به شما میگوید این دندان مربوط به کوادران یک، یعنی سمت راست فک بالای شما است. عدد دو دندان شماره 12 هم نشاندهنده دومین دندان شما در همان بخش است. این سیستم جهانی شماره گذاری دندان ها به نام ISO-3950 هم معروف است و در کشور ما هم مورد استفاده قرار میگیرد. در نام گذاری دندان ها بهروش FDI، عدد 00 (دوصفر) بهمعنای همه دندانها در فک بالا و پایین است. 01 نشانگر همه دندانهای فک بالا و 02 نشاندهنده همه دندانهای فک پایین است. با توجه به این روش شمارهگذاری دندانها، اگر گفته شود 01 نیاز به دندان دارد، یعنی همه فک بالا نیاز به دندان دارد.نام گذاری دندان های کودکان:
نامگذاری یا شماره گذاری دندان های کودکان خیلی با نامگذاری دندانهای بزرگسالان متفاوت نیست. دندانهای کودکان که به آنها دندانهای شیری میگوییم، از 10 دندان در فک بالا و 10 دندان در فک پایین آنها تشکیل شدهاند. هریک از این دندانها در سن خاصی، از حدود شش ماهگی تا پایان سه چهار سالگی شروع به رشد میکنند. دندانهای شیری کودکان از حدود سن شش سالگی لق میشوند، میافتند و بهجای آنها دندانهای همیشگی کودک درمیآید. در سن 12 سالگی، برخی از دندانهای شیری هنوز در دهان کودک شما هستند و نیفتادهاند. در واقع، در این سن دندانهای کودکان ترکیبی از دندانهای شیری و همیشگی هستند. پس از این سن چند دندان باقیمانده شیری هم میافتند و همه دندانها تبدیل به دندانهای همیشگی میشوند. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، دندانهای همیشگی شما 32 عدد هستند. چهارتای این دندانها که ما آنها را دندان عقل مینامیم، در حدود سن 18 سالگی یا پس از آن رشد میکنند.نام گذاری دندان ها از نظر موقت یا همیشگی بودن:
طول عمر برخی دندانها تا ابتدا یا پایان دوره کودکی شما است، اما برخی دندانها، در صورت سالم ماندن، باید تا پایان عمر همراه شما باشند. از این نظر، دندانها به دو گروه تقسیم میشوند:* دندانهای شیری:
دندانهای شیری را همه شما میشناسید، اما شاید ندانید این دندانها در دوران جنینی شما شکل میگیرند. دندانهای شیری از حدود پنج شش ماهگی شروع به رشد میکنند و بهطور معمول تا پایان سه سالگی همه آنها درآمدهاند. این دندانها همانند دندانهای همیشگی شما نیاز به رسیدگی دارند و در صورت مراقبت نکردن از آنها، خیلی زود پوسیده میشوند.* دندانهای همیشگی:
نام گذاری دندان ها به دندانهای همیشگی به این دلیل است که این دندانها باید تا پایان عمر در دهان شما باقی بمانند. بیشترین مراجعه افراد به دندانپزشکی بهدلیل خرابی و پوسیدگی دندانهای همیشگی آنها است. در صورت از دست دادن این دندانها، شما باید از پروتزهای مختلفی مانند بریج، دندان مصنوعی یا ایمپلنت استفاده کنید.آشنایی با ساختار دندان ها:
هر دندان از چند بخش مختلف تشکیل شده است:1- تاج دندان:
تاج دندان بخشی از دندان است که بیرون لثه قرار گرفته و شما آن را میبینید. تاج دندان از سه بخش گوناگون تشکیل شده است:- مینا:
- عاج:
- پالپ:
2- گردن دندان:
نام گذاری دندان ها در بخشهای مختلف آن با جایگاه آن بخش نیز در ارتباط است. گردن بخشی از دندان است که بین تاج و ریشه قرار گرفته است. گردن دندان از سه بخش مختلف تشکیل میشود:- لثه:
- پالپ:
- حفره پالپ:
3- ریشه دندان:
ریشه دندان در داخل فک شما قرار میگیرد و رنگ آن نسبت به تاج دندان زردتر است. مادهای روی ریشه دندان را میپوشاند که سمنتوم نام دارد. انتهای ریشه حالت مخروطیشکل دارد و در انتهای ریشه سوراخی وجود دارد که محل گذر رگها و عصبها به داخل دندان شما است. بهطور کلی، ریشه دندان از چند بخش مختلف تشکیل شده است:- کانال ریشه یا Root Canal:
- سمنتوم، سمان یا Cementum:
- رباط پریودنتال یا Periodontal Ligament:
- استخوان فک: