ارتودنسی بدون سیم چیست و چقدر در مرتب کردن دندانها موثر است؟
ارتودنسی بدون سیم روشی جدید برای مرتب کردن دندانها است که در آن از روکشی شفاف و کریستالمانند استفاده میشود. شاید شما هم دوست دارید دندانهایی مرتب داشته باشید، اما از تصور دندانهای سیمکشی شده گریزان هستید. در این شرایط، ارتودنسی شفاف بهترین راه برای مرتب کردن دندانها را پیش پای شما میگذارد. البته توجه داشته باشید این روش درمانی مناسب افرادی است که بههمریختگی شدیدی در دندانهای خود ندارند. همچنین بیشتر این افراد نیازی به کشیدن دندان، پیش از ارتودنسی، ندارند.
با بهترین متخصص ارتودنسی در تهران همراه باشید تا نگاهی به بایدها و نبایدهای ارتودنسی نامرئی بیندازیم.
ارتودنسی بدون سیم چیست؟
ارتودنسی شفاف یا بدون سیم روشی برای مرتب کردن دندانها، بدون استفاده از سیمهایی است که در ارتودنسی معمول به کار برده میشود. این روش ارتودنسی، همچون روش معمول آن، برای افرادی کاربرد دارد که سن رشد آنها به پایان رسیده باشد. در این روش، از مادهای شفاف بهجای سیمها و براکتهای ارتودنسی سیمی استفاده میشود. قالبی که با این ماده ساخته میشود، روی دندانهای شما قرار میگیرد و آنها را کمکم مرتب میسازد. این روش به ارتودنسی با الاینر شفاف یا کریستال کارکت معروف است.
ارتودنسی بدون سیم با الاینر شفاف یا کریستال کارکت Cristal Correct:
ارتودنسی شفاف با روش ارتودنسی معمول متفاوت است. در این روش، قالبی شفاف و پلاستیکی روی دندانهای شما قرار میگیرد و آنها را میپوشاند. برای مرتبسازی دندانها با الاینر، ابتدا از دندانها قالب گرفته میشود. پس از آن، قالب به آزمایشگاه فرستاده میشود و از روی آن پروتز شفاف ارتودنسی ساخته میشود.
این پروتز شفاف الاینر نام دارد و بهدلیل نام معروفترین برند آن، بین مردم به اینویزالاین هم شناخته میشود. با آغاز روند ارتودنسی بدون سیم، نخستین پروتز شفاف ساخته میشود و بر روی دندانهای شما قرار میگیرد. بهطور معمول، پس از هر دو هفته الاینرها عوض میشوند و جای خود را به پروتز شفاف بعدی میدهند. الاینرها مانند پوششی روی دندانهای شما قرار میگیرند، اما به آنها چسبیده نمیشوند.
این پروتزهای شفاف باید 20 تا 22 ساعت در هر شبانهروز بر روی دندانهای شما قرار گیرند. پروتزها تنها در زمان غذا خوردن و مسواک زدن برداشته میشوند و پس از آن دوباره به سر جای خود برمیگردند. برداشتن و گذاشتن الاینرها هم کار سادهای است و نیاز به تخصص ندارد.
برتریهای ارتودنسی بدون سیم:
از برتریهای ارتودنسی نامرئی، باید به گزینههای مختلفی اشاره کنیم:
- ناپیدا بودن نخستین برتری ارتودنسی نامرئی است. شفاف و نامرئی بودن این نوع ارتودنسی حضور در جمع و صحبت کردن را برای شما آسانتر میکند.
- فشاری که الاینرها به ریشه دندانهای شما وارد میکنند، کمتر از فشار ارتودنسی سیمی است. همین مسئله باعث میشود تا ریشه دندانهای شما تحلیل نروند و هیچیک از دندانهای شما لق نشوند.
- برتری دیگر ارتودنسی شفاف این است که در زمان لازم میتوانید آنها را از دهان خود خارج کنید. برای مثال، اگر قرار است مدرس کلاس، کارشناس جلسه یا سخنران همایش باشید، میتوانید آن را در زمان صحبت کردن از دهان خود درآورید. پس از آن هم دوباره آنها را در دهان خود قرار دهید.
- تمیز کردن دندان نیز با ارتودنسی نامرئی آسانتر است. وجود براکتها در ارتودنسی معمول و سیمی، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را سخت میکند.
- حجم پروتزهای شفاف در این نوع ارتودنسی کم است و وجود آنها در دهانتان باعث احساس ناراحتی شما نمیشود.
- یکی از تفاوتهای ارتودنسی بدون سیم با ارتودنسی سیمی که برتری این نوع ارتودنسی هم به شمار میرود، امکان خوردن هرنوع ماده خوراکی است. در ارتودنسی براکتدار، بهدلیل آسیب رسیدن به براکتها، شما نمیتوانید هر نوع مواد خوراکی را با خیال راحت بجوید. برای آگاهی بیشتر درباره رژیم غذایی در ارتودنسی روی لینک بزنید.
- بهدلیل وجود براکتها در ارتودنسی سیمی، تمیز کردن فضای بین دندانها سختتر است. همین نکته در برخی موارد باعث پدید آمدن لکههای سفید بر روی دندانها و عفونت لثهها شده است. خوشبختانه در ارتودنسی نامرئی، شما با این مشکل روبهرو نمیشوید.
- با مدد از ارتودنسی نامرئی، بیش از 80 درصد مشکلات نامرتب بودن دندانها رفع میشود.
معایب ارتودنسی بدون سیم:
ارتودنسی شفاف معایبی هم دارد:
- نخستین اشکال ارتودنسی نامرئی، کارایی محدودتر آن نسبت به ارتودنسی سیمی است. مرتبسازی دندانهایی که مشکلات زیادی دارند و بسیار نامرتب هستند، با این روش امکانپذیر نیست. الاینرها بیشتر برای مرتبسازی دندانهایی کاربرد دارند که بههمریختگی زیادی ندارند.
- یکی دیگر از معایب الاینرها به نوع استفاده از آنها مربوط میشود. این روش درمانی نیاز به همکاری کامل شخص بیمار دارد. برخی افراد یادشان میرود الاینرها را در دهانشان بگذارند یا نسبت به آنها بیتوجه و بیدقت میشوند. همین نکته مانع مرتب شدن دندانهایشان میشود و گاهی نیز خراب شدن الاینرها را به دنبال دارد.
- وجود پروتزهای ارتودنسی شفاف در دهان شما مانع غذا خوردن میشود.
- بهدلیل درآوردن پلاکها از دهان، امکان گم شدن آنها وجود دارد.
- در صورتی این روش نتیجهبخش خواهد بود که شخص بیمار همکاری کامل داشته باشد.
- در بیشتر موارد، هزینه این نوع ارتودنسی نسبت به ارتودنسی سیمی بیشتر است.
مراحل ارتودنسی بدون سیم:
ارتودنسی نامرئی چند مرحله دارد:
* ابتدا دندانهای شما بررسی میشود تا پزشک به این اطمینان برسد که ارتودنسی نامرئی برای شما نتیجهبخش است.
* در مرحله بعد از دندانهای شما قالب گرفته شده، به لابراتوار فرستاده میشود.
* با آماده شدن پروتزها، شما میتوانید آنها را در دهان خود قرار دهید. توجه داشته باشید که بنا به دستور پزشک، باید هر چند هفته یکبار به کلینیک مراجعه کنید تا این قالبها عوض شوند.
کاربردهای ارتودنسی بدون سیم:
کاربردهای ارتودنسی شفاف را هم بدانید:
- وجود فاصله بین دندانها یکی از عواملی است که بهداشت دندان و لثه، و همچنین زیبایی چهره بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. با مدد از ارتودنسی نامرئی، میتوانیم فاصله بین دندانها را از بین ببریم.
- افرادی که دندانهایی تا حدودی نامرتب یا کج دارند نیز گزینههای خوبی برای این روش درمانی به حساب میآیند.
- اپن بایت نوعی ناهنجاری است که در زمان قرار گرفتن فکها بر روی هم دیده میشود. در این حالت، دندانهای فک بالا و پایین تراز نمیشوند. این مشکل نیز با مدد از ارتودنسی بدون سیم برطرف میشود.
- گاهی هم نیاز است تا فقط دندانهای فک بالا ارتودنسی شوند. در اینگونه موارد هم ارتودنسی شفاف بهترین راهحل است.
- TMJ یا درد مفصل گیجگاهی اختلالی است که بهدلیل ناهمراستایی مفصل فکها پدید میآید. این ناهنجاری که بهدلایل مختلف در فک افراد پدید میآید، ممکن است همراه با درد باشد. این مشکل نیز با کمک ارتودنسی نامرئی قابلدرمان است.
تفاوت زمانی بهبود در ارتودنسی بی سیم و باسیم
با پیشرفت تکنولوژی، ارتودنسی بیسیم به عنوان یک روش جدید در اصلاح و تنظیم دندانها مورد توجه قرار گرفته است. این روش نسبت به ارتودنسی باسیم دارای تفاوتهای مهمی است که میتواند برای برخی بیماران مزیتهای قابل توجهی داشته باشد. یکی از مهمترین تفاوتها این است که زمان بهبود در ارتودنسی بیسیم نسبت به ارتودنسی باسیم کمتر است.
در ارتودنسی باسیم، برای تغییر و تنظیم دستگاهها و برقراری ارتباط با بیماران نیاز به تنظیمات دقیق و زمانبر وجود دارد. اما در ارتودنسی بیسیم، این فرآیندها به صورت خودکار و بدون نیاز به دخالت انسانی انجام میشود که منجر به کاهش زمان بهبود و افزایش راحتی برای بیماران میشود.
علاوه بر این، ارتودنسی بیسیم دارای طراحیهای منحصر به فرد و کوچکتر است که باعث افزایش راحتی و کارایی در استفاده میشود. همچنین، عدم وجود سیم در دهان بیماران باعث میشود که در طولانی مدت از این روش استفاده کنند و احتمال ابتلا به عفونتها و زخمهای دهانی کاهش یابد.
با توجه به مزایای ارتودنسی بیسیم، این روش به عنوان یک گزینه مطلوب برای بسیاری از بیماران در نظر گرفته میشود. با این حال، هر روش دارای مزایا و معایب خود است و تصمیم نهایی برای استفاده از یک روش خاص، بستگی به شرایط و نیازهای هر بیمار دارد.
مراقبتهای لازم در زمان استفاده از ارتودنسی شفاف:
در زمان بهره بردن از ارتودنسی بدون سیم، باید نکتههای مختلفی را رعایت کنید:
- با هر بار مسواک زدن در روز، الاینرهای خود را هم با دقت تمیز کنید و مسواک بزنید.
- پس از هر بار درآوردن الاینرها از دهان خود، آنها را تمیز کنید و دوباره در دهان خود بگذارید. تمیز نکردن الاینرها باکتریها را به دهان شما انتقال میدهد و جرم دندانهایتان را بیشتر میکند. همچنین امکان دارد این باکتریها باعث بوی بد در دهان شما شوند.
- هرگاه الاینرها را از دهان خود درآوردید، آنها را داخل ظرف مخصوص خود یا در ظرف آب قرار دهید.
- مسواک زدن دندانهای خود را در زمان استفاده از ارتودنسی شفاف جدی بگیرید تا دچار پوسیدگی دندان نشوید.
- اگر پزشک شما محلول شستوشوی خاصی برای الاینرها توصیه کرده، حتما از آن استفاده کنید.
- از خمیر دندان برای تمیز کردن الاینرهای ارتودنسی بدون سیم خود استفاده نکنید.
- مایع ظرفشویی یا صابون ماده مناسبی برای شستوشوی پلاکهای ارتودنسی نامرئی شما است.
- از مسواک نرم برای شستن پروتزها استفاده کنید.
- از ریختن آب خیلی گرم بر روی پروتزها خودداری کنید.
- از مایع سفیدکننده برای تمیز کردن پلاکهای ارتودنسی شفاف استفاده نکنید.
- پلاکهای ارتودنسی شفاف خود را در مکانهای مختلف رها نکنید.
بهترین متخصص ارتودنسی در تهران کیست؟
اگر شما هم شرایط انجام ارتودنسی شفاف را دارید، یک نکته را باید بدانید. یکی از بهترین متخصصان ارتودنسی سیمی و بدون سیم در کلینیک خود آماده ویزیت شما است. البته ما در کلینیک دکتر مرتضی قادری تنها با دیدن دندانها و فک شما، و همچنین دیدن عکس رادیولوژی OPG میتوانیم تصمیم بگیریم کدامیک از انواع ارتودنسی برای دندانهای شما بهتر است.
پرسشهای متداول:
1- آیا با وجود الاینر یا اینویزالاین در دهانم، میتوانم چیزی بخورم و بنوشم؟
شما با وجود الاینر فقط میتوانید آب بنوشید. برای خوردن هر چیزی، حتی مایعات، باید الاینرها را از دهان خود درآورید.
2- دوره درمان ارتودنسی نامرئی چقدر است؟
این نوع ارتودنسی هم مانند ارتودنسی سیمی دوره درمان دقیق ندارد و به دندانهای شما بستگی دارد. ممکن است زمانی بین 6 تا 18 ماه طول درمان ارتودنسی نامرئی برای شما باشد.
3- آیا در طول درمان با بریسهای نامرئی، محدودیتی در خوردن غذا وجود دارد؟
خیر، در زمان غذا خوردن، شما باید بریسهای نامرئی را از روی دندانهای خود بردارید. به این ترتیب، هیچ محدودیتی در زمان خوردن برای شما به وجود نمیآید.
سخن پایانی:
ارتودنسی بدون سیم در روزها یا ساعتهای نخست، مشکلاتی در حرف زدن شما پدید میآورد. در صورت برخورد با چنین مشکلی، نگران نشوید و کمی صبر کنید. هنوز زبان شما نتوانسته با پوشش دندانهایتان هماهنگ شود. پس بلند حرف بزنید و آواز بخوانید تا به این پلاکها عادت کنید و حرف زدن شما روال طبیعی خود را پیدا کند.
در صورت نیاز به ارتودنسی شفاف یا ارتودنسی سیمی، و برای تعیین وقت ملاقات خود از طریق فرم زیر مشخصات خود را برای ما ارسال کنید تا در اولین فرصت با شما تماس گرفته شود.
برای یادگیری نکات بیشتر درمانی و بهداشتی محتوای پیج اینستاگرام دکتر قادری مشاهده نمایید .