ویژگی‌های متخصص ایمپلنت حرفه‌ای

متخصص ایمپلنت

ویژگی‌های متخصص ایمپلنت حرفه‌ای

معمولا اگر بیماری لثه، پوسیدگی دندان یا آسیب شدید باعث از دست دادن یک یا چند عدد از دندان‌ها شود، دندانپزشک انجام روش‌هایی مانند بریج دندان، پروتز دندان یا ایمپلنت دندان را توصیه می‌کند. برخلاف پروتز دندان که ماندگاری اندکی دارد و ممکن است ساختار آن در هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن مدام جابه‌جا شود، ایمپلنت دندان عملکردی مشابه دندان طبیعی دارد. ازآنجایی‌که روشی حساس و گران‌قیمت محسوب می‌شود، بهتر است تحت نظر دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان انجام شود.
اگرچه دندانپزشکانی که دوره عمومی دندانپزشکی را گذرانده‌اند می‌توانند ایمپلنت یا کاشت دندان مصنوعی را انجام دهند، اما متخصص ایمپلنت دندان کسی است که علاوه‌بر دندانپزشکی عمومی چندین سال آموزش تخصصی در زمینه جراحی دندان به‌خصوص کاشت دندان مصنوعی را نیز دیده است. به‌همین‌دلیل، دارای گواهی بورد تخصصی در رشته ایمپلنتولوژی تخصصی دندان است. در ادامه به ویژگی‌های یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت حرفه‌ای اشاره خواهیم کرد.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان یک روش جدید است که با جایگزین کردن دندان‌های ازدست‌رفته به بهبود ظاهر چهره و لبخند، قدرت بیان، نحوه غذا خوردن و تقویت سلامت دهان و دندان کمک می‌کند. در این روش به کمک سه جز فیکسچر (ریشه)، اِباتمِنت (تکیه‎گاه) و روکش مصنوعی، دندانپزشک سعی می‌کند که ساختاری مشابه دندان‌های طبیعی ایجاد کند.
برای نصب فیکسچر، دندانپزشک متخصص ایمپلنت ابتدا یک برش کوچک در بافت لثه ایجاد می‌کند تا استخوان فک نمایان شود. سپس به کمک ابزار مخصوصی بخشی از استخوان سوراخ را می‎کند و ریشه دندان مصنوعی یا همان میله تیتانیومی فیکسچر را در عمیق‌ترین فضای ممکن قرار می‌دهد. در نهایت بافت لثه را بخیه می‌زند.
زمانی‌که استخوان فک رشد کرد با میله فیکسچر متحد می‌شود. به این فرآیند هم‌جوشی استخوان گفته می‌شود که به تثبیت ایمپلنت کمک زیادی می‌کند. معمولا چندین هفته طول می‌کشد تا این فرآیند انجام شود. گاهی اوقات به‌دلیل عملکرد غیرحرفه‌ای دندانپزشک، به‌صورت ناقص رخ می‌دهد و بیمار مجبور است عوارض جراحی مجدد را تحمل کند.
به محض اینکه دندانپزشک متخصص ایمپلنت از محکم و ثابت شدن میله فیکسچر در استخوان فک مطمان شد، برای نصب اباتمنت یک جراحی جزئی دیگر انجام می‌دهد. دوباره بافت لثه برش می‌خورد و در نهایت اباتمنت به فیکسچر متصل می‌شود. بخیه زدن کمک می‌کند تا بافت لثه در اطراف اباتمنت شکل گیرد.
پس از بهبودی بافت لثه، دندانپزشک برای قالب زدن به منظور ساخت روکش یا تاج مصنوعی اقدام می‌کند. زمانی‌که روکش مناسب شما در لابراتوآر آماده شد، توسط دندانپزشک روی اباتمنت نصب می‌شود. معمولا نیاز است که دو هفته بعد از نصب روکش به دندانپزشک متخصص ایمپلنت مراجعه کنید تا از بابت وضعیت شما مطمئن شود.

چه متخصصانی، روش ایمپلنت دندان را انجام می‌دهند؟

دندانپزشکی دارای تخصص‌های مختلفی مانند جراحی فک و صورت، درمان ریشه، ارتودنسی، پروتز و ایمپلنت دندان و غیره است تا خدمات لازم به‌صورت کاملا تخصصی و عالی برای بیماران ارائه شوند.
به‌همین‌دلیل، توصیه می‌کنیم برای رفع مشکل دندان‌های خود پس از مشورت با دندانپزشک عمومی به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. به عنوان مثال، برای درمان ریشه لازم است به یک متخصص ریشه (اندودنتیست) و برای ایمپلنت دندان به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت و پروتز مراجعه کنید.
جراحی ایمپلنت یا کاشت دندان مصنوعی، فرآیندی پیچیده‌ است که ایمپلنتولوژیست‌ (متخصص ایمپلنت و پروتز دندان)، پروستودنتیست‌ (متخصص طراحی، ساخت دندان و اصلاح شکل آن) و جراح فک و دهان؛ در صورت گذراندن دوره‌های آموزشی تخصصی و کسب تجارب لازم، توانایی انجام آن را دارند.
بنابراین از میان این سه تخصص، نهایتا باید به دندانپزشکی مراجعه کنید که گواهینامه مربوط به گذراندن دوره‌های جراحی بیهوشی و کاشت ایمپلنت دندان را داشته باشد.

ایمپلنت

چرا باید به دندانپزشک متخصص ایمپلنت مراجعه کرد؟

همانطورکه ذکر شد، ایمپلنت دندان شامل جایگزین کردن ریشه دندان با یک پایه‌ فلزی به ‌منظور قرار دادن دندان‌ مصنوعی به‌جای دندان‌ دائمی ازدست‌رفته است.
پس از گذشت 2 تا 4 ماه از اولین جراحی، تیتانیوم موجود در فیکسچر با استخوان فک عجین می‌شود. به‌همین‌دلیل، ایمپلنت‌ برخلاف پروتز دندان مصنوعی نمی‌لغزد، صدا ایجاد نمی‌کند یا باعث آسیب به استخوان نمی‌شود. در واقع ایمپلنت دندان بسیار شبیه به دندان‌ واقعی عمل می‌کند.
اصولا نحوه انجام جراحی به وضعیت استخوان فک و نوع ایمپلنت بستگی دارد. از این رو، جراحی ایمپلنت دندان روندی بسیار پیچیده است و بهترین فرد برای انجام آن یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان حرفه‌ای است. از سایر دلایل مهم برای مراجعه به دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

قابلیت انجام تکنیک پیوند استخوان را دارد


اگر ریشه دندان مصنوعی پایه محکمی برای تثبیت وضعیت خود نداشته باشد، احتمال شکست ایمپلنت دندان چندین برابر می‌شود. در این شرایط نه تنها بیمار درد زیادی را تحمل می‌کند بلکه باید برای ترمیم نسبت به انجام جراحی مجدد اقدام کند.
درحالی‌که یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان به‌‌واسطه تجربه زیاد از قبل اندازه، شکل و تراکم استخوان فک را با دقت بررسی می‌کند و اگر متوجه شود که استخوان فک استحکام لازم را ندارد، به سرعت تکنیک‌هایی مانند لیفت سینوس و پیوند استخوان انجام می‌دهد.
پیوند استخوان معمولا با اضافه کردن پودر استخوان طبیعی یا مصنوعی در فضاهای خالی و نقاط ضعیف استخوان فک انجام می‌شود. اغلب چندین ماه طول می‌کشد تا پیوند برقرار شود. درصورتی‌که دندانپزشک از موفقیت‌آمیز بودن پیوند استخوان و افزایش استحکام استخوان فک مطمان شود، برای جراحی ایمپلنت دندان اقدام می‌کند. معمولا اگر نیاز به انجام پیوند استخوان باشد، فرآیند ایمپلنت دندان به‌جای 2 تا 3 ماه، 6 ماه طول می‌کشد.


دارای تجهیزات کامل برای انجام ایمپلنت دندان است


گاهی اوقات در طول مراحل کاشت دندان مصنوعی، تغییری در برنامه درمانی ایجاد می‌شود که نیاز به استفاده از فیکسچر یا اباتمنت با اندازه‌‌ای متفاوت است. معمولا دندانپزشکانی که در طول سال به‌دلیل تبحر بالای خود مراجعین زیادی دارند، در کلینیک خود به تعداد زیادی اجزای ایمپلنت در اندازه‌ها و اشکال مختلف دسترسی دارند تا در صورت لزوم از یکی از آن‌ها استفاده کنند.
در غیر این صورت، باید روند کاشت دندان مصنوعی متوقف شود تا فیکسچر یا اباتمنت سفارشی در لابراتوآر ساخته شود. بدین‌شکل، طرح درمان به کلی تغییر می‌کند. بنابراین مراجعه به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان حرفه‌ای اهمیت زیادی دارد.

دندانپزشکی

دارای دستگاه‌های پیشرفته برای انجام موفقیت آمیز ایمپلنت دندان است


یکی دیگر از دلایل مهم برای مراجعه به دندانپزشکان متخصص ایمپلنت، وجود تجهیزات لازم و به‌روز در مطب آن‌ها است. مطمئنا این مسئله تاثیر زیادی روی موفقیت‌آمیز بودن کاشت دندان مصنوعی دارد. زیرا فناوری‌های جدید و پیشرفته نه تنها امکان تشخیص دقیق‌ و سریع را برای دندانپزشک فراهم می‌کنند بلکه برای بیمار نیز روند درمان را آسان‌ می‌کنند و منجر به کسب نتایج قابل پیش‌بینی‌ و موثر می‌شوند. از جدیدترین و به‌روزترین تجهیزات مورد استفاده برای ایمپلنت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
⦁ دستگاه عکسبرداری با اشعه ایکس. معمولا تهیه تصاویر از دندان‌ها، ریشه‌های دندانی و استخوان فک، چند ثانیه طول می‌کشد و مشاهده آ‌ن‌ها روند جراحی ایمپلنت دندان را سریع‌تر و قابل اعتمادتر می‌کند.
⦁ سیستم‌ کَت اسکن. این فناوری جدید برای اطمینان از یک برنامه‌ درمانی مناسب، امکان ایجاد تصاویر سه‌بعدی از استخوان فک را فراهم می‌کند.
⦁ دستگاه‌ تخلیص فاکتورهای رشد. تخلیص و تزریق فاکتورهای رشد به محل ایمپلنت، در افزایش کیفیت و تسریع روند بهبودی بعد از جراحی فیکسچر یا اباتمنت بسیار موثر است.
⦁ دستگاه سانتریفوژ. تولید پلاسمای غنی از پلاکت از خون بیمار به کمک این دستگاه و تزریق آن به محل ایمپلنت بعد از پایان جراحی فک و کاشت فیکسچر، کمک زیادی به تسریع روند بهبودی استخوان فک برای انجام مراحل بعدی یعنی نصب اباتمنت و روکش مصنوعی می‌کند.


قابلیت انجام صحیح روش‌های بی‌حسی یا بیهوشی را دارد


یکی از مسائلی که باعث می‌شود افراد از انجام ایمپلنت دندان هراس داشته باشند، احساس درد و ناراحتی در حین جراحی و بعد از آن است. درحالی‌که اگر روند بی‌حسی یا بیهوشی عمومی به شکل حرفه‌ای انجام شود، شما نباید حین جراحی کاشت دندان مصنوعی اصلا احساس درد داشته باشید.
معمولا پس از جراحی و از بین رفتن اثرات ماده بیهوشی، برای 3 تا 5 روز احساس درد ادامه پیدا می‌کند. این مساله نیز با مصرف داروهای مسکن برطرف می‌شود. به‌همین‌دلیل، می‌توانید روز بعد از ایمپلنت دندان فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرید.
سایر عوارض مانند ورم و کبودی نیز به تدریج طی 7 تا 10 روز از بین می‌روند. مطمئنا با انتخاب یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان حرفه‌ای شاهد عوارض خطرناکتری مانند عفونت محل جراحی، آسیب شدید فیکسچر به استخوان فک، ترک‌خوردگی روکش دندان مصنوعی و غیره نخواهید بود.
بنابراین مراجعه به یک دندانپزشک متخصص، در تعیین میزان موفقیت‌آمیز بودن ایمپلنت دندان و کاهش عوارض آن بسیار موثر است. حتی می‌تواند طول عمر ایمپلنت را افزایش دهد و منجر به کاشت آن برای مادام‌العمر شود.

خصوصیات بهترین دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان

در دندانپزشکی، داشتن تجربه کافی از اهمیت بالایی برخوردار است. انجام درمان‌های متعدد، تجربه دندانپزشک را افزایش می‌دهد و منجر به تصمیم‌گیری درست در شرایط بحرانی و پیچیده می‌شود. بنابراین، تفاوت زیادی بین عملکرد دندانپزشکی که سالانه ده ایمپلنت دندان و دندانپزشکی که صدها مورد انجام می‌دهد، وجود دارد.
تجربه نشان داده است که یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان حرفه‌ای و باتجربه، زمان کافی برای هر بیمار اختصاص می‌دهد. از قبل روند درمان را به طور کامل توضیح می‌دهد و بیمار را از تمام معایب و مزایای ایمپلنت دندان آگاه می‌کند.
متاسفانه برخی از دندانپزشکان فقط به انجام سریع روند ایمپلنت‌ دندان توجه می‌کنند، بدون آنکه وضعیت سلامت عمومی بیمار، شکل و میزان ضخامت استخوان فک و سلامت دهان و دندان‌های او را ارزیابی کنند. این مساله در شکست ایمپلنت دندان و کسب نتایج نامطلوب بسیار موثر است. بنابراین، قبل از هرگونه اقدامی به‌دنبال دندانپزشکی باشید که به موارد زیر اهمیت بدهد:
⦁ ارزیابی دقیق سابقه پزشکی بیمار (به‌خصوص درشرایطی‌که بیمار به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون بالا، هموفیلی و مشکلات قلبی و عروقی مبتلا است)
⦁ بررسی عکس رادیوگرافی بیمار به منظور ارزیابی وضعیت دندان‌ها و استخوان فک پیش از انجام ایمپلنت دندان
⦁ معاینه دقیق لثه و استخوان فک بیمار و مشاهده نتایج غربالگری سرطان دهان
⦁ بررسی عملکرد مفصل گیجگاهی فکی بیمار
⦁ ارزیابی صحیح وضعیت استخوان فک بیمار از نظر اندازه، شکل و تراکم
⦁ ارزیابی میزان تراکم بافت لثه در موقعیت ایمپلنت
⦁ انجام مرحله‌به‌مرحله کاشت دندان مصنوعی با حداقل عوارض جانبی و بهترین کیفیت
⦁ ارائه دستورالعمل لازم برای مراقبت‌ از ایمپلنت دندان
⦁ پیگیری دقیق وضعیت بیمار تا چندین ماه بعد از ایمپلنت دندان

دندانپزشک

فاکتورهای مهم در انتخاب دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان

توصیه می‌کنیم هنگام مراجعه به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان، به فاکتورهای زیر توجه کنید:
⦁ دانشگاه محل تحصیل دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان و وجود گواهینامه تخصصی
⦁ سابقه دندانپزشک. کاشت دندان مصنوعی تکنیکی است که علاوه‌بر دانش به تبحر و تجربه کافی نیز نیاز دارد. پس بهتر است به سابقه دندانپزشک مورد نظر خود، تعداد مراجعین و نمونه کارهای وی توجه کنید.
⦁ میزان تبحر و دلسوزی دندانپزشک. ازآنجایی‌که ایمپلنت‌ دندان دارای خطرات ویژه ای است، متخصص ایمپلنت دندان نباید خیلی مشتاق باشد که از این روش برای رفع همه مشکلات استفاده کند. بلکه باید قبل از هرگونه اقدامی، گزینه‌های دیگری مانند درمان لثه و اصلاح دندان‌های طبیعی را امتحان کند. اگر این روش‌های درمانی موثر واقع نشدند، سپس تکنیک پرهزینه‌ای مانند کاشت دندان مصنوعی انجام شود.
⦁ نوع برخورد اجتماعی دنداپزشک. اصولا برای کاشت دندان باید چندین جلسه مراجعه کرد. به‌همین‌دلیل، پیشنهاد می‌کنیم به کلینیکی مراجعه کنید که دندانپزشک متخصص ایمپلنت و کارکنان آن رفتار خوبی با شما داشته باشند. در این شرایط می‌توانید آزادانه در مورد روند درمان خود سوال بپرسید و استرس خود را کاهش دهید.
⦁ میزان تعهد دندانپزشک. اگرچه در اغلب موارد، تولیدکنندگان ایمپلنت‌های دندانی شرکت‌هایی هستند که تحقیقات کافی در این زمینه انجام داده‌اند و مدت‌هاست به تولید می‌پردازند، اما متاسفانه شرکت‌هایی هم هستند که محصولات ارزان و بی‌کیفیت ارائه می‌دهند. مطمئنا استفاده از این نوع محصولات برای دندانپزشکان سودآور است. بنابراین باید به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت مراجعه کنید که متعهد است و از بهترین برندها استفاده می‌کند.

سخن آخر


اگرچه ایمپلنت دندان نوعی سرمایه‌گذاری برای حفظ سلامت دهان و دندان‌ها محسوب می‌شود، اما مانند هر روش جراحی دیگر ممکن است عوارضی جانبی ویژه‌ای داشته باشد.
مراجعه به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان حرفه‌ای نه تنها می‌تواند احتمال شکست ایمپلنت دندان را به حداقل برساند بلکه قابلیت آن را دارد که از هر نظر روند درمان را تخصصی و تسهیل کند. پس در انتخاب کلینیک و دندانپزشک مورد نظر خود دقت لازم را به خرج دهید!