ایمپلنت دندان درد دارد؟
نگرانی از درد، یکی از مشکلاتی است که افراد را از رفتن به مطب دندانپزشک بازمیدارد. علاوه بر استرس ناشی از بوها و ابزارهای موجود در مطب دندانپزشکی، ترس از درد یکی از عواملی است که رسیدگی به مشکلات دندان را به تعویق میانداد.
وقتی صحبت از ایمپلنت دندان میشود افراد میدانند که قرار است فک آنها شکافته شده و یک قطعه فلزی از طریق جراحی داخل فک آنها کارگذاشته شود. این توصیفات از ایمپلنت دندان، پذیرش آن را برای بسیاری از افراد سخت میکند. آنها از این میترسند که مجبور شوند درد زیادی را تحمل کنند و به همین دلیل ترجیح میدهند از روشهای سادهتری مانند بریج برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده کنند.
با این حال پروسههای مربوط به دنداپزشکی همیشه با درد همراه نیست. استفاده از روشهای موثر، مهارت دندانپزشک و اقداماتی که میتوانید قبل و بعد از جراحی انجام دهید، میتوانند تا حد زیادی درد را کم کند. بهطور کلی پروسه ایمپلنت دندان به اندازهای که در ابتدا بهنظر میرسد درد ندارد. در واقع بسیاری از افراد بدون اینکه درد و اذیت قابل توجهی را پشت سر بگذارند این پروسه را طی میکنند.
مقاله پیش رو به شما کمک میکند تا واقعیتهایی را درباره درد دندان در فرآیند ایمپلنت دریابید و راهکارهایی را در پیش بگیرید که این درد را به حداقل برساند.
مقیاس درد
برای اینکه مفهوم میزان درد ایمپلنت را متوجه شویم، لازم است درباره درجهبندی درد قدری بیشتر بدانید. «مقیاس درد»، شدت درد را اندازهگیری میکند و بر اساس گزارش فرد، مشاهده(رفتار) یا دادههای فیزیولوژیکی است. مقیاسهای مختلف درد برای نوزادان، کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، سالمندان و افراد دارای اختلال در ارتباط در دسترس است. ارزیابی درد معمولاً به عنوان «پنجمین علامت حیاتی» در نظر گرفته میشود. در میان انوعا رایج مقیاسهای درد، مقیاس زیر که میزان درد را از صفر تا ده تعریف میکند رایجترین نوع است.
وضعیت فرد حین تحمل درد را میتوانید تاحدی از روی شکلکها متوجه شوید. سطوح درد در شکل بالا، در قسمت زیر توضیح داده شدهاند:
- سطح درد صفر (بدون درد): هیچ دردی وجود ندارد.
- سطح درد 1: دردی بسیار خفیف و به سختی قابل توجه است، مانند نیش پشه یا خارش ناشی از تماس با پیچک سمی. در این سطح افراد اصلا به درد فکر نمیکنند.
- سطح درد 2: درد سطح دو یک ناراحتی جزئی است، مانند نیشگون گرفتن با استفاده از ناخن.
- سطح درد 3: قابل تحمل است اما بسیار قابل توجه است، مانند بریدگی دست، ضربه به بینی که باعث خونریزی شود. فرد به مرور با چنین دردی خود را وفق میدهد.
سطح یک تا سه درد، خفیف در نظر گرفته میشوند و بهطور کلی با اکثر فعالیتهای روزانه تداخلی ندارد. فرد از نظر روانی قادر به تطبیق با درد به کمکهای داروهای ضد درد است.
- سطح درد 4: یک درد شدید و عمیق آزاردهنده است، مانند یک دندان درد متوسط، درد اولیه ناشی از نیش زنبور، یا ضربه محکم به انگشت پا. فرد مرتبا متوجه درد است.
- سطح درد 5: یک درد شدید، عمیق، نافذ و بسیار آزاردهنده است، مانند پیچ خوردگی مچ پا. نه تنها فرد اغلب متوجه درد میشود، بلکه مدریت آن روی سبک زندگی او تاثیر میگذارد.
- سطح درد 6: درد شدیدی است که قوی، عمیق و نافذ است. درد آنقدر قوی است که به نظر میرسد تا حدی بر حواس تسلط دارد و باعث میشود افکار فرد ناواضح شوند.
سطح 3 تا 6 درد، متوسط در نظر گرفته میشوند. سطح درد متوسط با بسیاری از فعالیتهای روزانه تداخل دارد. این سطوح درد معمولاً نیاز به تغییر سبک زندگی دارند، اما فرد میتواند مستقل بماند.
- سطح درد 7: درد بسیار شدید است. درد کاملاً بر حواس فرد مسلط است و باعث میشود که نیمی از زمان افکار او ناواضح باشد. در این مرحله، فرد عملاً ناتوان است و اغلب قادر نیست به تنهایی زندگی کند. این درد با یک یک میگرن متوسط قابل مقایسه است.
- سطح درد 8: درد وحشتناکی است. آنقدر شدید است که دیگر نمیتوانید به وضوح فکر کنید. قابل مقایسه با زایمان یا میگرن وحشتناک.
- سطح درد 9: درد طاقتفرسایی است و فرد نمیتواند آن را تحمل کند. قابل مقایسه با سرطان گلو
- سطح درد 10: سطح ده درد غیرقابل تصور است. این سطح درد آنقدر شدید است که فرد به زودی بیهوش میشود. اکثر مردم هرگز این سطح از درد را تجربه نکردهاند. کسانی که دچار تصادف شدید مانند لهشدن دست شدهاند و بهدلیل درد و نه از دستدادن خون، هوشیاری خود را از دست دادهاند، سطح 10 درد را تجربه کردهاند.
درد ناشی از ایمپلنت در کجای این طیف قرار میگیرد؟
در هنگام انجام عمل جایگذاری ایمپلنت، بیحسی موضعی اعصاب اطراف ناحیه ایمپلنت دندان را بیحس میکند. این سبب میشود که شما هیچ دردی را حس نکنید. ممکن است گاهی احساس فشار کنید، اما نباید این احساس فشار سبب درد گردد. با این حال پس از اتمام جراحی و از بین رفتن بیحسی، درد چیز غیر طبیعی نیست.
سطح درد در یک ایمپلنت دندانی ساده، برای بیمارانی که استخوانهای فک خوبی دارند و به جراحی بافت نرم زیادی نیاز ندارند، در 24 تا 48 ساعت اول بین دو تا سه است. با این حال فرد مجبور نیست که درد بکشد و مسکنهایی که هر چند ساعت یکبار مصرف میشوند درد را کنترل میکنند.
پس از انجام ایمپلنت، ممکن است تا 7 روز درد و سایر علائم را تجربه کنید. پس از حدود 3 تا 7 روز، احتمالاً همچنان مقداری درد و حساسیت در اطراف محل ایمپلنت خواهید داشت با این حال این احساس رو به کاهش است. معمولاً افراد میتوانند ظرف 1 تا 3 روز پس از جراحی به محل کار یا مدرسه بازگردند.
دردی که بیماران پس از جراحی ایمپلنت دندان احساس میکنند، ناشی از سوراخی که در استخوان شکل گرفته و یا فرورفتن ایمپلنت در استخوان نیست، بلکه درد معمولاً از دستکاری بافت نرمی که در اطراف این محل وجود دارد حاصل میشود.
ایمپلنتهایی که در آنها بافت لثه بلند نمیشود، معمولا بدون درد هستند و بیماران بعد از عمل، سطح درد را بین یک تا دو گزارش میدهند. با این حال اگر فلپ کوچکی از بافت لثه برداشته شود، دردی که فرد در شب اول حس میکند بین سه تا چهار است و لازم است مسکن مصرف کند. اما پس از آن درد کاهش مییابد.
با این حال پروسه ایمپلنت فقط شامل گذاشتن پیچ فلزی در داخل فک نیست. گاهی ممکن است فرد نیاز به پیوند استخوان داشته باشد. پیوند استخوان وقتی لازم است که استخوان فک فرد به اندازه کافی برای پذیرفتن ایمپلنت، ضخیم و محکم نیست. در این عمل جراحی پزشک استخوان فک را باز کرده و مقداری بافت شبیه به استخوان در آن تزریق میکند. این بافت پس از سه تا شش ماه رشد کرده و بخشی از استخوان فک میشود. در این مرحله پزشک میتواند ایمپلنت دندان را جایگذاری کند. در شرایطی که فرد پیوند استخوان انجام میدهد، درد بیشتری خواهد داشت. درد در سه روز اول بین 5 تا 6 است و فرد برای تحمل آن باید از مسکنهای قوی استفاده کند.
نکته دیگری که درباره درد ایمپلنت دندان باید در نظر گرفت، آستانه درد افراد است. برخی از افراد آستانه درد پایینی دارند، درحالیکه برخی دیگر دیرتر دچار درد میشوند. بنابراین دو فرد که تحت یک پروسیجر واحد قرار میگیرند، ممکن است درد متفاوتی را حس کنند.
در هر حال درد ناشی از ایمپلنت دندان، کم باشد یا زیاد، پس از مدتی از بین میرود و چیزی که برای شما باقی میماند یک دندان زیبا و کاملا شبیه دندانهای طبیعی است که میتوانید یک عمر از آن لذت ببرید.
علت درد دندان ایمپلنت شده چیست
. علتهای درد دندان ایمپلنت شده میتواند به عوامل مختلفی برگردد. یکی از این عوامل، گسترش عفونت در ناحیه جراحی است. عفونت میتواند منجر به درد و تورم در ناحیه ایمپلنت شده شود. علاوه بر این، شل شدن هیلینگ کپ نیز میتواند عاملی برای درد ایمپلنت باشد. اگر هیلینگ کپ به درستی جای نگیرد، ممکن است باعث درد و عدم ثابتی ایمپلنت شود.
وارد شدن فشار شدید از سمت دندان مصنوعی موقت نیز میتواند به علت درد ایمپلنت باشد. در صورتی که دندان مصنوعی موقت با فشار زیادی روی ایمپلنت قرار گیرد، ممکن است باعث درد و ناراحتی شود. همچنین، آسیب به رشتههای عصبی ناحیه جراحی نیز میتواند به علت درد ایمپلنت باشد. در صورتی که در فرآیند جراحی به رشتههای عصبی ناحیه دهان آسیب وارد شود، ممکن است باعث درد و تورم گردد.
همچنین، داشتن پیشزمینه مشکلات سینوسی نیز میتواند عامل درد ایمپلنت باشد. اگر فرد دارای مشکلات سینوسی باشد، اجرای فرآیند ایمپلنت دندان ممکن است باعث به وجود آمدن درد و عدم راحتی شود. در نهایت، جوش نخوردن صحیح و مستحکم ایمپلنت دندان به استخوان فک نیز میتواند منجر به درد و عدم ثابتی ایمپلنت شود. به همین دلیل، برای جلوگیری از این مشکلات، بایستی اقدامات لازم در فرآیند ایمپلنت دندان به دقت انجام شود و پس از جراحی نکات مراقبتی رعایت گردد.
اقدامات لازم برای کاهش درد پس از عمل جراحی ایمپلنت
خوشبختانه، راههایی برای مدیریت درد ایمپلنت در خانه وجود دارد که در این بخش از مقاله مورد بحث قرار گرفته است. در اینجا نکاتی برای به حداقل رساندن درد در دوران نقاهت پس از کاشت ایمپلنت را بررسی میکنیم.
1) کاهش فعالیت بدنی
انجام کارهای سنگین یا فعالیتهای شدید بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت دندان، باعث افزایش فشارخون میشود. بهدنبال آن خونریزی غیرضروری ایجاد میشود که لخته خون را جدا کرده و روند بهبودی را به تعویق میاندازد. بنابراین تا چند روز پس از ایمپلنت دندان نباید فعالیت بدنی داشته باشید.
2) کمپرس سرد
استفاده از کمپرس یخ در اطراف نواحی دردناک، یک درمان شناختهشده برای کاهش انواع مختلف درد دندان است. این روش برای کاهش درد ناشی از ایمپلنت نیز مفید است. کمپرس سرد با کاهش دما و آرامکردن عصب ضرباندار در ناحیه تحت درمان، درد را کاهش میدهد و در نهایت باعث کاهش تورم در ناحیه ایمپلنت میشود. در دو روز اول بعد از جراحی لازم است از کمپرس یخ به مدت 15 دقیقه در فواصل زمانی معین استفاده نمایید.
3) داروهای مسکن
دندانپزشک معمولا مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن را برای 2 تا 3 روز پس از جراحی ایمپلنت تجویز میکند. مصرف چنین داروهایی بر اساس دستورالعمل و دوز داده شده، درد را تحت کنترل نگه میدارد.
4) خیسکردن دهان با آب گرم و جوش شیرین
در طول دوره نقاهت باید تغییراتی در روتین بهداشت دهان و دندان خود داشته باشید. مسواکزدن یا نخدندان کشیدن اطراف ایمپلنت ممکن است لختههای خون را جدا کرده و سبب خونریزی و طول کشیدن زمان بهبودی شوند. از طرف دیگر، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان خطر تجمع باکتری در ناحیه ایمپلنت را افزایش میدهد و میتواند سبب عفونت و مشکلات بعدی شود. حتی این احتمال وجود دارد که به سبب عفونت، ایمپلنت جایگذاری شده از بین برود. علاوه بر این، میکروبهایی که در آن ناحیه جمع میشوند ممکن است در ایجاد درد نقش داشته باشند. بنابراین توصیه میشود دهان خود را با آب ولرم و محلول جوش شیرین بشویید تا از تجمع باکتریها جلوگیری کنید.
برای این کار 1 قاشق چایخوری جوش شیرین را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید. برای چند دقیقه دهان خود را با این محلول خیس کنید. با این حال، سعی کنید مایع را با سرعت و شدت زیاد در دهان خود نچرخانید؛ چون میتواند لختهها را جدا کرده و سبب خونریزی شود. همین مقدار که دهان شما با این محلول خیس شود کافی است.
خیساندن روزانه دهان با محلول جوش شیرین برای چند دقیقه به شما کمک میکند تا از درد خلاص شوید و ایمپلنت را از عفونت باکتریایی دور نگه دارید.
5) غذاهای نرم
لازم است پس از جراحی، از یک رژیم غذایی نرم و مایع استفاده کنید. این توصیه به این دلیل است که فشار وارد شده به هنگام گازگرفتن و جویدن غذاهای سفت، باعث سستشدن ایمپلنتی میشود که به تازگی در داخل فک شما جای گرفته است. علاوه بر این، مواد غذایی نرم به کاهش درد کمک میکنند.
از این گذشته نباید غذاهای داغ بخورید. به همان دلیل که کمپرس سرد درد دندان شما را پس از ایمپلنت کاهش میدهد، مصرف غذاهای داغ علاوه بر افزایش احتمال خونریزی میتواند سبب درد بیشتری شود. لازم است غذاهای خنک و مغذی استفاده کنید. مصرف اسموتی، بستنی و یا سوپ سرد، میتواند به کاهش درد و بهبود سریعتر محل ایمپلنت شما کمک کند.
6)اطلاع دادن وضعیت درد به دندانپزشک
بهطور معمول درد ناشی از ایمپلنت باید پس از سه روز کاهش یابد. این بدان معنی نیست که شما پس از سه روز هیچ درد و ناراحتی نخواهید داشت، اما درد رو به افول خواهد گذاشت. اگر درد شما کم نشد و یا شدت یافت، ممکن است نشانهای از عوارض جانبی پس از جراحی ایمپلنت مثل عفونت باکتریایی باشد. در این شرایط لازم است در اولین فرصت وضعیت خود را به پزشک اطلاع دهید تا اقدامات لازم برای شما انجام شود.
چه زمانی احساس درد می کنید؟
کل فرآیند کاشت ایمپلنت دندان باید بدون درد باشد زیرا شما تحت بیحسی قرار خواهید گرفت. ممکن است چند ساعت طول بکشد تا داروی بیحسی پس از عمل از بین برود. احساس درد در محل ایمپلنت طبیعی است. اگر دندانپزشک شما داروهای ضد درد تجویز می کند، آنها را طبق دستورالعمل مصرف کنید. در غیر این صورت، می توانید از مسکن های بدون نسخه ، کیسه های یخ و شستشوی آب نمک برای کاهش ناراحتی استفاده کنید. علاوه بر درد، التهاب، کبودی و خونریزی خفیف نیز ممکن است رخ دهد. علائم معمولاً در 24 تا 72 ساعت اول به اوج خود می رسد، اما باید به تدریج کاهش یابد.
آیا بعد از هفت روز هنوز درد وجود خواهد داشت؟
درد بعد از 72 ساعت به طور طبیعی از بین می رود. ممکن است همچنان احساس ناراحتی و حساسیت در اطراف محل ایمپلنت برای حدود سه تا هفت روز داشته باشید. اما خبر خوب این است که به اندازه روزهای اول دردناک نخواهد بود. می توانید فعالیت های معمول خود را سه روز پس از عمل از سر بگیرید. انتظار می رود این خونریزی حداکثر تا چهار روز ادامه داشته باشد. تورم و کبودی باید پس از یک هفته کاهش یابد.
چه زمانی دهان شما به طور کامل بهبود می یابد؟
اگر دستورات جراح دهان خود را به شدت دنبال کنید، دهان شما باید ظرف دو هفته پس از عمل بهبود یابد. از شما خواسته می شود تا این زمان برای معاینه بعدی به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. جراح دهان شما محل را ارزیابی می کند تا ببیند آیا به درستی بهبود می یابد یا خیر. بعد از دو هفته دیگر نباید این ناحیه دردناک باشد، اگرچه برخی از بیماران هنگام اعمال فشار به محل ایمپلنت، حساسیت را گزارش میکنند. تورم و کبودی باید تا آن زمان فروکش کرده باشد.
هنگامی که درد به مدت دو هفته یا بیشتر پس از کاشت ایمپلنت تشدید می شود، باید بلافاصله جراح ایمپلنت خود را برای مشاوره مطلع کنید. درد شدید می تواند نشان دهنده مشکلی باشد. این امکان وجود دارد که سایت دچار عفونت شده باشد یا ایمپلنت با استخوان فک شما یکپارچه نشود. همچنین ممکن است ایمپلنت به دلیل حساسیت به فلز رد شده باشد.
اگر ماهها پس از جراحی دچار درد شدید چه باید کرد؟
آیا درد سال ها پس از کاشت ایمپلنت همچنان مشکل ساز است؟
یک جراحی موفقیت آمیز ایمپلنت دندان پس از بهبود بافت ها باید بدون درد باشد. با این حال، برخی ممکن است به دلیل بیماری های اطراف ایمپلنت یا شکست ایمپلنت درد شدیدی را تجربه کنند .
اگرچه ایمپلنت های دندانی از میزان موفقیت بالایی برخوردار هستند، اما هنوز هم می توانند عوارضی ایجاد کنند. درد یکی از اولین نشانه های شکست ایمپلنت دندان است. همچنین می تواند با علائم دیگری مانند التهاب، تحلیل استخوان، حرکت ایمپلنت و ناتوانی جراح دهان شما در چسباندن تاج به ایمپلنت همراه باشد.
اگر سیگاری هستید، دیابت درمان نشده دارید و سابقه پریودنتیت دارید، خطر شکست ایمپلنت دندانی در شما افزایش می یابد.
اگر به بهداشت ایمپلنت خود اهمیتی نمی دهید، باید انتظار درد ایمپلنت دندان را نیز داشته باشید. مراقبت از ایمپلنت های دندانی مانند مراقبت از دندان های طبیعی شماست. شما باید روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و هر شش ماه یکبار برای تمیز کردن دندانها به دندانپزشک خود مراجعه کنید . بهداشت نامناسب دندان می تواند حساسیت شما را به بیماری های اطراف ایمپلنت افزایش دهد زیرا باکتری ها در بافت های اطراف ایمپلنت رشد کرده و تکثیر می شوند.
سخن آخر
بهطور کلی میتوان گفت ایمپلنت دندان به اندازهای که در ابتدا بهنظر میرسد دردناک نیست و اگر توسط متخصص ایمپلنت دندان انجام شود دردی حس نخواهید کرد. با این حال درد کم تا متوسط در سه روز اول معمول است. برای کاهش این درد لازم است از کمپرس سرد و مسکن استفاده کنید و فعالیت خود را به حداقل برسانید. درد ناشی از ایمپلنت دندان در شرایطی که پیوند استخوان لازم باشد قدری بیشتر است و چند روز طول میکشد. از این گذشته افراد مختلف آستانههای متفاوتی برای تحمل درد دارند که گزارشی ثابت از میزان درد پس از ایمپلنت را ناممکن میکند. درد معمولا پس از سه روز کاهش مییابد و فرد میتواند فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرد.