درباره نحوه ترمیم دندان بیشتر بدانید

ترمیم دندان

نکاتی برای ترمیم دندان

اگر دندان‌های کج، فرسوده، لکه‌دار، زرد رنگ، آسیب‌دیده یا ناسالم داشته باشید، دندانپزشک سعی می‌کند به روش‌های مختلفی مانند پرکردن دندان، عصب‌کشی، بریج، ایمپلنت، کامپوزیت و غیره آن‌ها را ترمیم کند. این کار به بهبود سلامت و عملکرد دهان، دندان، فک و لثه‌ها کمک زیادی می‌کند.

به طور کلی، ترمیم دندان می‌تواند عملکرد طبیعی دندان‌ها را بازیابی و از بروز آسیب‌های بیشتر جلوگیری کند. همچنین می‌تواند ظاهر دندان‌ها را زیباتر کند و باعث افزایش اعتماد به نفس شما شود. بنابراین، انجام به موقع آن اهمیت زیادی دارد.

در این مقاله قصد داریم به روش‌ها و نکاتی برای ترمیم دندان اشاره کنیم. پیشنهاد می‌کنیم برای افزایش آگاهی خود آن را مطالعه کنید.

انواع روش‌های ترمیم دندان

معمولا براساس نوع و میزان آسیب، بهترین روش ترمیم دندان برای شما تعیین و انجام می‌شود. جالب است بدانید که برخی از روش‌های دندانپزشکی، هم به بهبود عملکرد و هم به افزایش زیبایی دندان‌ها کمک می‌کنند. به عنوان مثال، روکش دندان نه تنها جویدن غذا را راحت‌تر می‌کند، همچنین می‌تواند لبخند شما را زیباتر نشان دهد. از رایج‌ترین روش‌های ترمیم دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

پرکردن دندان

باکتر‌ی‌های دهان قابلیت آن را دارند که به مینای دندان آسیب وارد کنند و باعث ایجاد سوراخ شوند. در اصطلاح دندانپزشکی از این مسئله با عنوان پوسیدگی دندان یاد می‌شود. معمولا حفره‌های کوچکتر به راحتی با پرکردن دندان ترمیم می‌شوند. این روش درمانی در مطب دندانپزشکی انجام می‌شود و نیازی به مراقبت خاصی ندارد.

در طی آن، دندانپزشک بخش پوسیده دندان را بر می‌دارد و سپس سوراخ ایجادشده را با یک ماده پر می‌کند. این کار پیشرفت پوسیدگی دندان را متوقف می‌کند و خطر بروز آسیب بیشتر را کاهش می‌دهد. معمولا از آمالگام نقره یا رزین کامپوزیت، برای پر کردن دندان‌های عقبی که خیلی در معرض دید نیستند استفاده می‌شود. برای دندان‌های جلویی دندانپزشک از مواد زیر که همرنگ دندان‌های طبیعی هستند، استفاده می‌کند:

  • انواع رزین کامپوزیت
  • گلاس آینومر
  • گلاس آینومر اصلاح‌شده با رزی
ترمیم دندان

روکش یا تاج مصنوعی دندان

روکش‌های دندانی نوعی کلاهک هستند که روی کل دندان برای موارد زیر قرار می‌گیرند:

  • دندان‌های پرشده‌ای که پوسیدگی زیاد و حفره‌های خیلی بزرگی داشته‌اند.
  • دندان‌های ضعیف، ترک‌خورده یا شکسته
  • دندان‌های فرسوده
  • دندان آسیب‌پذیر بعد از عصب‌کشی

گاهی از روکش دندان برای لنگر انداختن و تثبیت بریج به منظور جایگزین کردن دندان‌های ازدست‌رفته، استفاده می‌شود. برای ایجاد روکش، ابتدا دندانپزشک از دندان شما قالب می‌گیرد و آن را به لابراتوآر می‌فرستد. تا زمانی‌که روکش اصلی در لابراتوآر ساخته شود، یک روکش موقت روی دندان طبیعی شما قرار می‌گیرد. برای انجام دقیق این روش بهتر است به دندانپزشک متخصص پروتز دندان یا پروستودنتيست مراجعه کنید.

روت‌کانال یا عصب‌کشی

گاهی اوقات یک حفره یا ترک به حدی به ساختار دندان نفوذ می‌کند که به بافت زنده و حساس پالپ دندان می‌رسد. اگر باکتری وارد پالپ دندان شود، می‌تواند باعث بروز عفونت دردناک شود. در این موارد، انجام روت‌کانال (درمان کانال ریشه) یا عصب‌کشی ضروری است.

در طول این روش، دندانپزشک برای تمیز کردن کانال‌های ریشه لازم است اعصاب کوچک و عروق خونی موجود در پالپ را تخلیه کند. سپس سطوح داخلی دندان را کاملا تمیز و ضدعفونی می‌کند و کانال‌ها را با یک ماده لاستیکی به نام گوتا پرکا (gutta percha) پر می‌کنند. سپس از مواد پرکننده دندان استفاده می‌کند تا سطح بالایی دندان را ببندد و از ورود باکتری‌ها جلوگیری کند.

در بیشتر موارد، افرادی‌که عصب‌کشی می‌کنند به روکش دندان نیز نیاز دارند تا حمایت بیشتری از قسمت‌های باقی‌مانده دندان شود.

بریج (پروتز جزئی و ثابت دندان)

بریج یک نوع پروتز یا دندان مصنوعی است که برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته استفاده می‌شود. اصولا به روکش‌های دندان یا ایملنت‌های مجاور خود متصل می‌شود. معمولا از پرسلن ساخته می‌شود که با رنگ طبیعی دندان‌های موجود شما مطابقت دارد.

تعداد دندان‌های ازدست‌رفته و محل آن‌ها، تعیین‌کننده نوع بریج مورد نیاز شما خواهد بود. ممکن است قبل از نصب بریج لازم باشد چندین بار به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک متخصص پروتز دندان کسی است که در زمینه ترمیم دندان با بریج تخصص دارد و لازم است به او مراجعه کنید.

ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان یک پایه کوچک و میله‌ای‌شکل است که جایگزین ریشه دندان ازدست‌رفته می‌شود. هنگامی‌که دندانپزشک شما روکش مصنوعی را به ایمپلنت اضافه می‌کند، درست مانند یک دندان طبیعی عمل می‌کند.

بسیاری از دندانپزشکان ایمپلنت را بهترین روش برای جایگزینی و ترمیم دندان‌های ازدست‌رفته در اثر پوسیدگی شدید، ضربه و بیماری لثه می‌دانند. زیرا برخلاف پروتز دندان مصنوعی هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن جابه‌جا نمی‌شود و طول عمر زیادی در حد 15 تا 20 سال دارد. انواع ایمپلنت دندان عبارتند از:

  • اِندوستال (Endosteal). برای نصب این نوع ایمپلنت، استخوان فک سوراخ می‌شود و ریشه مصنوعی در عمیق‌ترین جایگاه آن قرار می‌گیرد.
  • ساب پریوستئال (Subperiosteal). در این نوع ایمپلنت، ریشه مصنوعی روی استخوان فک یا بالای آن قرار می‌گیرد. معمولا زمانی استفاده می‌شود که استخوان فک سالم و ضخیم برای نگهداشتن ایمپلنت اندوستال وجود نداشته باشد.

جراح دهان و دندان و دندانپزشک متخصص بیماری لثه (پریودنتیست)، دندانپزشکانی هستند که کاشت ایمپلنت دندان را انجام می‌دهند. توصیه می‌کنیم برای انجام این روش تخصصی به آن‌ها را مراجعه کنید.

جهت دریافت قیمت ایمپلنت دندان کلیک کنید.

ترمیم دندان

پروتز دندان

پروتز دندان یکی دیگر از روش‌ها برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته است. معمولا از رزین سخت و فلز ساخته می‌شود و از یک پایه به رنگ لثه و تعدادی دندان مصنوعی تشکیل شده است. به کمک پروتز، دندان‌های مصنوعی روی لثه‌های شما قرار می‌گیرند و استخوان فک زیرین از آن‌ها پشتیبانی می‌کند. اغلب پروتزها متحرک هستند و می‌توانید قبل از خواب آن‌ها را خارج و تمیز کنید.

در حال حاضر دو نوع پروتز با عنوان پروتز کامل و پروتز جزئی وجود دارد. پروتز کامل مجموعه کاملی از دندان‌های مصنوعی برای فک بالا، پایین یا هر دو است. به‌همین‌دلیل، اگر تمام دندان‌ها آسیب‌دیده یا ازدست‌رفته باشند، دندانپزشک مجبور است از آن استفاده کند. اما پروتز جزئی شامل یک تا چند عدد دندان مصنوعی است و فقط جایگزین چندین دندان ازدست‌رفته در نواحی مختلف می‌شود.

اخیرا استفاده از پروتزهای متکی به ایمپلنت نیز رایج شده است. این وسایل مشابه دندان مصنوعی هستند، اما به جای اینکه روی لثه‌ها قرار گیرند، به ایمپلنت‌های دندانی متصل می‌شوند. طبق تجربه، در مقایسه با پروتزهای معمولی ثبات بسیار بیشتری را برای ترمیم دندان فراهم می‌کنند.

ونیر دندان

ونیرها پوسته‌هایی نازک به رنگ دندان با ظاهر طبیعی هستند که جلو یک یا چند دندان را می‌پوشانند. نصب ونیر یک عمل زیبایی در نظر گرفته می‌شود و معمولا برای کامل کردن ظاهر دندان‌های آسیب‌دیده انجام می‌شود. ونیرها ممکن است دندان‌های کوچک یا کوتاه را یکدست‌تر نشان دهند. آنها همچنین می‌توانند ظاهر زیباتری برای دندان‌های تغییر رنگ‌داده، ترک‌خورده، تراشیده یا شکسته ایجاد کنند.

معمولا از پرسلن یا رزین کامپوزیت ساخته می‌شوند و تقریبا 5 تا 15 سال دوام دارند. اگر از پرسلن برای ساخت ونیر استفاده شود، به این روش زیبایی لمینت دندان گفته می‌شود. درحالی‌که از ساخت ونیر با رزین کامپوزیت، با عنوان کامپوزیت دندان یاد می‌شود.

طبق تجربه، لمینت ظاهر طبیعی‌تری به دندان‌ها می‌دهد و دوام بیشتری دارد. اگرچه مراحل انجام آن کمی طولانی‌تر است و هزینه بیشتری دارد. زیرا لازم است برای هر دندان، یک ونیر اختصاصی در لابراتوآر ساخته شود. در مقابل، رزین کامپوزیت ساختار بتونه‌ای‌شکل دارد و برای ترمیم دندان‌ها روی هر دندان قالب‌گیری می‌شود. به‌همین‌دلیل، در طی یک جلسه می‌توان برای نصب یا ترمیم آن اقدام کرد.

سفید کردن دندان

اگر دندان‌های شما تغییر رنگ باشند، ممکن است سعی کنید آن‌ها را در خانه به طور طبیعی یا با محصولاتی مانند خمیردندان یا ژل سفیدکننده ترمیم کنید. اما تجربه نشان داده است بلیچینگ دندان در مطب نتایج چشمگیرتری ارائه می‌دهد. چراکه دندانپزشک پس از جرم‌گیری با ابزارهای مخصوصی، به کمک یک محلول سفیدکننده قوی حاوی پراکسید و تابش نور یا گرما می‌تواند همه پلاک‌ها و لکه‌های دندانی را از بین ببرد.

مراقبت‌های لازم بعد از ترمیم دندان

معمولا طول دوران نقاهت بعد از ترمیم دندان بستگی به چند عامل مانند نوع روش و تعداد دندان‌هایی که نیاز به ترمیم دارند، دارد. به عنوان مثال، فردی که یک دندان او پر شده است، می‌تواند فورا فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرد. اما فردی که چهار ایمپلنت دندان کاشته است، ممکن است برای بهبودی به چند روز مرخصی نیاز داشته باشد.

در نهایت، دندانپزشک می‌تواند به شما بگوید که تا چند روز بعد از ترمیم دندان استراحت کنید. البته توصیه می‌کنیم برای بهبودی سریع‌تر به نکات زیر نیز توجه کنید:

  • در صورت احساس درد، مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن می‌تواند کمک زیادی به شما کند.
  • هرگونه داروی تجویز شده را طبق دستور دندانپزشک خود مصرف کنید.
  • یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و برای کاهش تورم تا چند روز غذاهای نرم مانند پوره سیب زمینی و سوپ بخورید.
  • سعی کنید تا چند روز با سمت دیگر دهان خود که دندان‌های سالمی دارد، غذا بخورید. به این ترتیب غذا کمتر در اطراف لثه‌های حساس شما گیر می‌کند.
  • تا دو روز پس از ترمیم دندان، از آب نمک برای غرغره استفاده کنید. این کار به بهبود ناحیه ترمیم شده کمک می‌کند.
  • به آرامی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. برای تمیز کردن دهان نیز از دهانشویه الکلی استفاده نکنید.
  • هنگام خوابیدن از دو بالش زیر سر خود استفاده کنید. به طوری که سر شما کمی بالاتر از قفسه سینه قرار بگیرد. این کار با کاهش فشار وارده به سر، فک و دندان شما کمک می‌کند تا تورم کمتر شود.
  • هر بار به مدت 20 دقیقه کمپرس سرد روی صورت خود قرار دهید.
  • اگر یک یا چند عدد از دندان‌های خود را کشیده‌اید، حداقل تا یک ساعت پس از جراحی گاز استریل قرار داده شده را برندارید.
  • پس از ترمیم دندان، از انجام هرگونه فعالیت بدنی و ورزش شدید خودداری کنید.
  • برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید. زیرا مکیدن فشار غیرضروری به دندان و لثه‌ها وارد می‌کند. از تف کردن بی‌دلیل نیز پرهیز کنید.
  • تا 24 ساعت پس از ترمیم دندان، از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل خودداری کنید.
  • به دهان یا لثه‌های خود دست نزنید. زیرا خطر نفوذ باکتری‌ها و عفونت وجود دارد.

مزایا و معایب ترمیم دندان

مطمئنا ترمیم به موقع دندان، طیف گسترده‌ای از مزایا را برای افراد در هر سنی دارد. چراکه می‌تواند:

  • سلامت دهان و دندان را بهبود بخشد.
  • عملکرد دندان‌ها و استخوان فک را تقویت کند.
  • احتمال افتادن زودرس دندان‌ها را کاهش دهد.
  • خطر بروز مشکلات دندانی در آینده را کاهش دهد.
  • ظاهر لبخند خود را بهبود بخشد.

تجربه نشان داده است که ترمیم دندان خطرات بسیار کمی دارد. اگرچه ممکن است بعد از ترمیم دندان‌ها دچار عفونت یا واکنش آلرژیک به مواد بیهوشی نشوید، اما احتمال بروز خونریزی، درد، تورم و کبودی وجود دارد. معمولا این مشکلات نیز به‌صورت خود‌به‌خود طی 2 تا 3 روز برطرف می‌شوند.

هزینه ترمیم دندان

معمولا هزینه ترمیم دندان بسته به نوع کاری که انجام می‌دهید، میزان آسیب اولیه دندان، نوع مواد مورد استفاده برای ترمیم، موقعیت جغرافیایی شما، بیمه‌ای که ممکن است داشته باشید و میزان مهارت دندانپزشک متغیر است. پیشنهاد می‌کنیم قبل از هرگونه اقدامی در این زمینه با دندانپزشک خود صحبت کنید.

چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

دندان‌هایی که درد دارند یا خونریزی می‌کنند باید به سرعت بررسی شوند. هرگونه علائم عفونت مانند خروج ترشحات از لثه یا تورم نیز نیاز به مراقبت فوری دارد. پس اگر دندان‌های پوسیده یا آسیب‌دیده دارید، حتما در اولین فرصت با دندانپزشک مشورت کنید. وی می‌تواند با ترمیم دندان به روش‌های مختلف، به بازیابی سلامت، عملکرد و ظاهر لبخند شما کمک کند.

همچنین باید به طور منظم برای معاینات و تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید. حتما در فاصله بین ویزیت‌ها، بهداشت دهان و دندان را در خانه رعایت کنید. اگر بعد از ترمیم دندان با علائم غیرطبیعی مواجه شدید یا درد و تورم شما بدتر شد، دوباره به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

سخن آخر

بنابراین، ترمیم دندان به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود و هرچه زودتر یک مشکل دندانی را درمان کنید، احتمال بروز مشکلات دیگر در آینده کمتر می‌شود. این مسئله می‌تواند در درازمدت باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌های شما شود. مطمئنا مشورت با یک دندانپزشک متخصص، اطلاعات دقیق‌تری در این زمینه در اختیار شما خواهد گذاشت.

در مرکز ایمپلنت دکتر قادری میتوانید تمامی خدمات ترمیمی خود را با بهترین کیفیت دریافت کنید.