آشنایی با 9 عامل مهم که مشخص می‌کند آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟

ماندگاری ایمپلنت

آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر پرسش بسیاری از کسانی است که دندان خود را از دست داده‌اند و به دنبال راهی همیشگی برای جایگزین کردن آن می‌گردند. پاسخ به این پرسش در یک کلمه «بله» یا «خیر» امکان‌پذیر نیست. در این زمینه، موارد بسیاری مطرح است که باید پاسخ این سوال را با توجه به همه آنها بدهیم. با ما در مرکز ایمپلنت دکتر مرتضی قادری در بررسی پاسخ این پرسش همراه باشید.

ماندگاری ایمپلنت چقدر است و آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟

اگر شما همه نکته‌های مراقبتی را رعایت کنید و از برند خوبی هم استفاده کرده باشید، دوام ایمپلنت دندان شما می‌تواند بیشتر از زمان ضمانت‌شده آن باشد. البته گفته شده مدت ضمانت برخی از برندها همیشگی است. اما اگر از پروتزهای این برندها هم مراقبت درستی نکنید، ماندگاری آنها هم کمتر می‌شود.

کمترین مدت‌زمان ماندگاری برندهای خوب، با مراقبت از آنها، به بیش از 10 سال می‌رسد. جالب است بدانید بسیاری از افراد 20 یا 25 سال است ایمپلنتی در دهان خود دارند و هنوز هم بدون مشکل با آن غذا می‌خورند و زندگی آنها روال طبیعی خود را طی می‌کند.

عوامل موثر در مدت‌زمان ماندگاری ایمپلنت:

گزینه‌های مختلفی در مدت‌زمان ماندگاری ایمپلنت‌ها دخالت دارند که بهتر است آنها را بشناسید تا بتوانید بهتر از دندان‌های خود مراقبت کنید:

1- تجربه و تخصص پزشک شما:

کاشت دندان تخصصی است که نیاز به دانش بالا و تجربه بسیار دارد. کار گذاشتن پایه هر ایمپلنت در فک شما با همه ایمپلنت‌های دیگر متفاوت است. در واقع، ساختار فک و لثه هرکسی از نظر طول و عرض استخوان، کیفیت استخوان و موارد بسیار دیگر با دیگری فرق دارد. به همین دلیل، تنها تجربه و تخصص پزشک شما می‌تواند تعیین‌کننده بهترین روش کار گذاشتن پایه ایمپلنت در فک شما باشد. در واقع، اگر درمان شما به دست متخصص ایمپلنت باتجربه‌ای صورت گیرد، به‌سادگی می‌توانید این سوال را پاسخ دهید که آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟

2- برند ایمپلنت و نوع آن:

در کنار نام هر ایمپلنت سال‌های گارانتی آن هم نوشته شده است. در واقع، نام هر برند ایمپلنت مشخص‌کننده طول‌عمر آن هم هست. ازطرف‌دیگر، هر برندی انواع گوناگونی از ایمپلنت‌ها را تولید می‌کند که هریک از آنها با ساختار فک افراد مختلف سازگاری داشته باشد. البته برخی از این ایمپلنت‌ها از فناوری ویژه‌ای در ساخت بهره برده‌اند که کیفیت آنها را هم افزایش داده است. برخی از انواع برتر ایمپلنت‌ها از فناوری جوش خوردن سریع به استخوان فک شما برخوردارند. همه این نکته‌ها می‌تواند در ماندگاری ایمپلنت هم اثرگذار باشند.

3- سلامت عمومی بدن شما:

شاید شما در سن سالمندی باشید، اما از سلامت کامل بدنی برخوردار باشید. شاید هم فردی در سن پایین دچار دیابت، بیماری‌های لثه، پوکی استخوان و بیماری‌های دیگری باشد که سلامت عمومی بدن او را با خطر روبه‌رو می‌سازد. به‌این‌ترتیب، سلامت عمومی شما هم می‌تواند جواب‌گوی این سوال باشد که آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟

4- سلامت دهان و دندان‌های شما:

سلامتی دهان، لثه و دندان‌های شما عامل مهم دیگری است که مشخص می‌کند، آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟ در صورت دچار شدن به بیماری‌های لثه، متاسفانه باید بگوییم که دوام ایمپلنت‌های شما کوتاه‌تر می‌شود.

5- محل کاشت ایمپلنت:

اینکه ایمپلنت در فک بالا یا پایین شما کاشته شده است هم نکته‌ای است که می‌تواند تعیین کند آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟ تجربه و پژوهش‌ها نشان داده دوام ایمپلنت‌های فک پایین بیشتر از ایمپلنت‌هایی است در فک بالا نصب می‌شوند. این نکته دلایل مختلفی دارد، اما در نهایت، به عمر پایین‌تر ایمپلنت‌های فک بالا منتهی می‌شود.

6- تراکم استخوان فک شما:

درصد تراکم استخوان در افراد مختلف دارای درجه‌بندی است. از متراکم‌ترین استخوان تا نرم‌ترین استخوان به چهار دسته تقسیم‌بندی می‌شود. طبیعی است اگر استخوان‌های فک شما جزو گروه سخت‌ترین‌ها باشد، دوام و ماندگاری ایمپلنت شما نیز بیشتر خواهد بود. در این صورت می‌توانید پاسخ این پرسش که آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر را هم خودتان بدهید.

7- عادت‌های فردی شما:

برخی عادت‌های فردی قابل‌کنترل و برخی نیز غیرقابل‌کنترل هستند. عادت‌هایی مانند دندان‌قروچه که با فشردن و سائیدن دندان‌ها به هم در حالت خواب اتفاق می‌افتد، غیرقابل‌کنترلند. این عادت‌ها نقش موثری در تعیین دوام ایمپلنت‌ها دارند. برخی عادت‌های قابل‌کنترل فردی، مانند جویدن ناخن‌ها، هم ماندگاری ایمپلنت‌ها را به خطر می‌اندازند. بهترین راه برای شما که هرگونه عادتی در قسمت دندان‌ها و فک خود دارید این است که پیش از اقدام به ایمپلنت آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

8- مراقبت فردی شما:

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب از مهم‌ترین عوامل بهداشتی در ماندگاری ایمپلنت‌ها به شمار می‌روند. پس اگر خواستید بدانید آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر به این نکته هم توجه کنید. دو بار در روز مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمک می‌کند تا دوام ایمپلنت‌های شما بیشتر شود.

9- مصرف سیگار:

سیگار کشیدن، مصرف تنباکو و مواد مشابه در مدت کاشت دندان روند جوش خوردن پایه دندان به استخوان فک شما را با خطر روبه‌رو می‌سازد. اما کشیدن سیگار پس از پایان روند ایمپلنت و کامل شدن طول درمان نیز از مدت‌زمان ماندگاری ایمپلنت شما می‌کاهد. پس اگر سیگاری هستید، خودتان پاسخ اینکه آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر را درباره خودتان می‌دانید

ماندگاری ایمپلنت

راه‌های موثر برای افزایش ماندگاری ایمپلنت:

چند راهکار ساده می‌تواند دوام ایمپلنت شما را بیشتر کند:

  • متخصص باتجربه‌ای برای کاشت دندان خود انتخاب کنید.
  • توصیه‌های متخصص ایمپلنت خود را در مراقبت از دندان‌های خود جدی بگیرید.
  • با رعایت بهداشت دهان و دندان‌های خود از بروز عفونت در لثه‌تان پیشگیری کنید. با روزی دو بار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیز می‌توانید مراقبت خوبی از دندان‌های خود به عمل آورید.
  • در دوره‌های شش‌ماهه برای معاینه نزد متخصص ایمپلنت خود بروید.
  • سیگار و دخانیات دیگر را ترک کنید.
  • مصرف خوراکی‌های شیرین را کاهش دهید.
  • از خوردن غذاهای سفت خودداری کنید.
  • از شکستن آجیل با دندان خود پرهیز کنید.
  • اگر دچار دندان‌قروچه هستید، شب‌هنگام از محافظ دندان استفاده کنید.

مسائلی که ماندگاری ایمپلنت‌های شما را کاهش می‌دهد:

همان‌طور که باید عوامل موثر در ماندگاری ایمپلنت‌ها را بدانید، از عوامل که ماندگاری ایمپلنت شما را کاهش می‌دهد هم باخبر شوید:

* مراقبت نکردن از ایمپلنت:

مراقبت نکردن از ایمپلنت هم تکلیف این پرسش که آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر را روشن می‌کند. برخی افراد تصوری غیرواقعی از کاشت دندان دارند و فکر می‌کنند چون ایمپلنت دندانی مصنوعی است، نیاز به مراقبت جدی ندارد. متاسفانه نکته‌های مراقبتی از ایمپلنت را باید بسیار بیشتر از دندان‌های طبیعی خود جدی بگیرید. ایمپلنت ماده‌ای خارجی است که در فک شما قرار گرفته و مراقبت نکردن از آن می‌تواند عفونت لثه شما را به دنبال داشته باشد.

* درمان به‌وسیله متخصص کم‌تجربه:

سپردن کاشت دندان به پزشکی که از تجربه و تخصص خوبی برخوردار نباشد هم تکلیف اینکه آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر را برای شما روشن می‌کند. در این زمینه به چند عامل مختلف توجه کنید. معرفی و انتخاب ایمپلنت بی‌کیفیت اشتباهی است که پزشکان کم‌تجربه برای پایین آوردن هزینه درمان مرتکب می‌شوند. کاشت نامناسب ایمپلنت اشتباه دیگری است که ممکن است به دست این پزشکان صورت گیرد.

ضربه به بافت لثه یا عصب‌های لثه را نباید از قلم بیندازیم که دوام ایمپلنت و سلامتی شما را به خطر می‌اندازد. اشتباه دیگری که پزشکان کم‌تجربه دچار آن می‌شوند، قرار دادن تاج دائمی دندان روی ریشه ایمپلنت در زمانی است که هنوز پایه دندان به‌خوبی جوش نخورده است.

* عوامل موثر دیگر در کاستن از دوام ایمپلنت:

* سیگار کشیدن عمر ایمپلنت شما را کوتاه می‌کند.

* اگر دچار بیماری‌هایی مانند دیابت، پوکی استخوان، سیستم ضعیف ایمنی، گرفتگی رگ‌های قلب، فشارخون بالا و برخی بیماری‌های دیگر هستید هم باید بدانید عمر ایمپلنت شما ممکن است کوتاه‌تر باشد.

* مصرف داروهای رقیق‌کننده خون و داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی هم دوام ایمپلنت را کوتاه می‌کنند.

* عادت‌های فردی نادرست مانند دندان‌قروچه و جویدن ناخن نیز نقش مهمی در کاستن از دوام ایمپلنت شما دارند.

پرسش‌های متداول:

1- آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟

در موارد زیادی، ایمپلنت‌ها تا 25 سال و بیشتر هم در لثه و فک افراد مختلف دوام آورده‌اند که در این مورد ایمپلنت دائمی خوانده می‌شوند.

2- آیا ماندگاری ایمپلنت برای همه افراد یکسان است؟

خیر، دوام ایمپلنت‌ها به عوامل گوناگونی بستگی دارد. برند ایمپلنت، تخصص و تجربه پزشک و سلامت عمومی شما را می‌توانیم از گزینه‌های موثر در ماندگاری ایمپلنت‌ها نام ببریم.

3- چه مواردی عمر ایمپلنت را کاهش می‌دهد؟

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان‌ها و عفونت دندان یکی از موثرترین عوامل کاهش‌دهنده دوام ایمپلنت است.

4- آیا نداشتن تراکم استخوان در فک در دوام ایمپلنت موثر است؟

بله، تراکم نامناسب استخوان فک یکی از عواملی است که دوام و ماندگاری دندان‌های کاشته‌شده را کاهش می‌دهد. البته در این‌گونه موارد، پزشک شما در زمان کاشت دندان از پیوند استخوان یا پودر استخوان برای متراکم کردن استخوان فک شما استفاده می‌کند. در این صورت، دوام دندان شما بیشتر خواهد شد.

سخن پایانی:

به‌طور حتم، با خواندن این مقاله پاسخ این پرسش را گرفته‌اید که آیا ایمپلنت دائمی است یا خیر؟ در واقع، هیچ پاسخ قطعی و روشنی نمی‌توانیم به این پرسش بدهیم. اگر درمان شما به دست پزشک کاردان و باتجربه‌ای باشد، اگر از برند مطمئن ایمپلنت استفاده می‌کنید، اگر به‌خوبی از دندان‌های ایمپلنتی خود مراقبت می‌کنید و اگر پاسخ بسیاری از این اگرها مثبت باشد، ماندگاری ایمپلنت شما بیشتر خواهد شد. اما اگر هرکدام از این نکته‌ها را رعایت نکنید، عمر ایمپلنت خود را کوتاه خواهید کرد.

برای مشاوره پیش از کاشت دندان با ما در مرکز ایمپلنت دکتر مرتضی قادری تماس بگیرید.