ایمپلنت دندان جلو
اگر دندان جلوی خود را از دست دادهاید، شما تنها نیستید. تعداد بسیار زیادی از مردم جهان حداقل یک دندان خود را از دست دادهاند. این آمار در مورد آمریکاییها 200 میلیون نفر است. از دست دادن دندان، مخصوصا دندان جلو باعث مشکلات زیادی برای سلامت و زیبایی فرد میشود. با این حال خوشبختانه ایمپلنت دندان جلو بهعنوان یک راهکار دائمی در دسترس است که به شما کمک میکند زیبایی و کارکرد دندان خود را برگردانید.
این مقاله هر آنچه درمورد ایمپلنت دندان جلو نیاز دارید در اختیار شما قرار میدهد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یک میله پیچیشکل تیتانیومی است که در استخوان فک قرار میگیرد. پس از کاشت، این میله در فرآیندی به نام osseointegration با استخوان فک ادغام میشود. پس از تکمیل جوشخوردن، که حدود 4 ماه طول میکشد، تاج دندان در بالای پیچ قرار میگیرد تا ظاهر دندان کاملا مشابه با دندان طبیعی شود.
ایمپلنت دندان جلو در قسمت جلویی دهان قرار میگیرد، اما مراحل کار دقیقا مشابه با ایمپلنت دندانهای عقب است. گاهی ممکن است استخوان فک تحلیل رفته باشد و جای کافی برای وارد کردن و سفتکردن پیچ تیتانیومی وجود نداشته باشد. در این موارد لازم است پیوند استخوان انجام شود که در آن پودری مشابه با ترکیب استخوان در یک عمل جراحی در فاصله بین سینوس و حفره دهان ریخته میشود. این پودر در عرض چند ماه با استخوان ترکیب شده، رشد میکند و فضای کافی را برای جا دادن پایه ایمپلنت در داخل فک ایجاد میکند. اگر نیاز به این مدل جراحی -که به آن لیفت سینوس میگویند- وجود داشته باشه باشد، معمولا لازم است حدود 4 تا 6 ماه از زمان تزریق استخوان تا قراردادن پیچ ایمپلنت دندان جلو فاصله باشد تا استخوان رشد کند. با این حال در برخی از تکنیکهای جراحی، میتوان پیچ ایمپلنت دندان جلو را بلافاصله پس از پیوند استخوان در فک قرار داد.
دلایل نیاز به ایمپلنت دندان جلو
دلایل متعددی وجود دارد که افراد را به کاشت دندان جلو سوق میدهد. این دلایل شامل موارد زیر هستند:
- آسیبهای فیزیکی به دندان مثل ضربه هنگام ورزش، زمینخوردن و یا تصادف
- پوسیدگی دندان
- بیماری پیشرفته پریدنتال
- مشکلات مادرزادی که مانع از رشد طبیعی دندانهای جلو میشوند

مراحل کاشت دندان جلو
برای یک ایمپنت موفق دندان، لازم است مراحل زیر بهدرستی و پشتسرهم طی شوند.
تستهای تشخیصی
سیتیاسکن با پرتو مخروطی (cone beam CT scan) تصویر سهبعدی دقیقی از دندانها و فک در اختیار دندانپزشک قرار میدهد. علاوه بر این، احتمالا از دهان شما یک عکس رادیوگرافی پانوراما دو بعدی گرفته میشود. این تستهای تشخیصی برای بررسی دقیقتر کمیت و کیفیت استخوان فک و اطمینان از مناسببودن آن برای ایمپلنت دندان جلو استفاده میشوند. پزشک با استفاده از این عکسها و همچنین معاینه فیزیکی دهان، نیاز به ایمپلنت و پیش نیازهای آن را مشخص میکند.
برنامهریزی جراحی ایمپلنت
در این مرحله دندانپزشک در مورد بهترین سیستم ایمپلنت و محل قرارگیری آن، از جمله عمق و زاویه ایمپلنت تصمیم خواهد گرفت.
اگر لازم باشد دندان قبلی کشیده شود ممکن است این کار در همان جلسه مشاوره و یا در طول جلسه جراحی ایمپلنت انجام شود.
همچنین اگر پیوند استخوان مورد نیاز باشد، در این مرحله لزوم انجام و روش آن مشخص میشود. در فرض نیاز به پیوند استخوان، معمولا 4 تا 6 ماه بین پیوند استخوان و ایمپلنت دندان جلو فاصله انداخته میشود تا استخوان پیوندشده جوشخورده و رشد کند.
همه عوارض، مشکلات احتمالی و زمان انجام جراحی در این مرحله مشخص میشود.
گذاشتن ایمپلنت دندان جلو
معمولاً، عمل کاشت ایمپلنت دندان جلو یک ساعت یا کمتر طول میکشد و میتوان آن را با استفاده از بیحسی موضعی به انجام رسانید. با این حال در برخی از موارد نادر، لازم است این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام شود. در این مرحله، پیچ داخل فک گذاشته میشود و برای جوشخوردن با استخوان به آن چند ماه زمان داده میشود.
جراح روی لثه برشی ایجاد میکند تا استخوان نمایان شود. سپس با استفاده از دستگاه مخصوصی در استخوان سوراخ ایجاد کرده تا بتواند پیچ ایمپلنت را در آن وارد کند. از آنجایی که پیچ بهعنوان ریشه دندان عمل میکند، در عمق استخوان کاشته میشود.
قراردادن تاج ایمپلنت
در فاصله زمانی بین قراردادن پیچ و تاج ایمپلنت، معمولا یک بریج موقت استفاده میشود تا ظاهر دهان را بهبود بخشد. پس از گذشت چند ماه، پزشک در جلسه درمانی تاج را بر سر جای خود قرار میدهد و ظاهر دندان تکمیل میشود.
ممکن است برای قراردادن «اباتمنت» – قطعهای که تاج دندان روی آن قرار میگیرد – به یک جراحی کوچک با بیحسی موضعی نیاز داشته باشید. برای این کار، جراح لثه را باز میکند تا پایچ ایمپلنت مشخص شود و اباتمنت را به ایمپلنت دندان متصل میکند. سپس بافت لثه در اطراف اباتمنت بسته میشود.
از آنجایی که این قطعه در بیرون لثه قرار میگیرد، وقتی دهان خود را باز میکنید قابل مشاهده است. معمولا دو هفته لازم است تا لثه بهبود پیدا کند و پزشک بتواند تاج را با چسب مخصوص به ریشه متصل کند. در برخی موارد ممکن است تاج به اباتمنت پیچ شود. قطعه بیرون که ظاهر دندان را دارد میتواند در ایمپلنت دندان جلو متحرک و یا ثابت باشد. در انواع متحرک فرد میتواند قطعه را بیرون آورده و بهطور مجزا بشوید.

عوارض احتمالی ایمپلنت دندان جلو
هر روش درمانی درکنار فوایدی که دارد، میتواند عوارض جانبی و خطراتی را هم ایجاد کند. برخی از عوارض جانبی مرتبط با ایمپلنت دندان جلو به شرح زیر هستند:
عفونت
عفونت در محل ایمپلنت شایعترین عارضه ایمپلنت دندان جلو است.
درمان عفونت به شدت و محل آن بستگی دارد. مثلا عفونت باکتریایی ممکن است بهراحتی با آنتیبیوتیک درمان شود و یا نیازمند برداشتن بافت نرم باشد. از طرف دیگر عفونت باکتریایی در استخوان ممکن است نیاز به برداشتن بافت استخوان عفونی شده و احتمالاً ایمپلنت داشته باشد. پس از این مرحله نیاز است پیوند استخوان انجام شود.
عقب رفت لثه
گاهی ممکن است بافت لثه پس از ایمپلنت شروع به عقبرفتن کند. در این موارد برای جلوگیری از افتادن ایمپلنت، دنداپزشک اقدمات مراقبتی خاصی را اعمال میکند.
لقشدن ایمپلنت
اگر پیچ ایمپلنتِ گذاشته شده در داخل فک، بهخوبی با استخوان اطراف جوش نخورد و یا استخوان فک، بافت کافی برای دربرگرفتن ایمپلنت را نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که ایمپلنت دندان جلو پس از مدتی لق شود و دندانپزشک مجبور شود آن را خارج کرده و با ایمپلنت دیگری جایگزین کند.
آسیب عصبی یا بافتی
اگر ایمپلنت نزدیک عصب قرار گیرد، بیحسی، سوزنسوزن شدن یا درد رایج است. آسیب به عصب آلوئولار تحتانی (IAN) در فک پایین میتواند جدی باشد و با علائم زیر همراه شود:
- بیحسی مداوم در طرف ایمپلنت، از جمله لب پایین و چانه
- درد یا ناراحتی مداوم
- گزگز یا سوزش در لثه و پوست
مشکلات سینوس
چون ریشه ایمپلنت نزدیک سینوس است، ممکن است ناخواسته وارد حفره سینوس شده و سینوزیت حاد و مزمن را بهدنبال داشته باشد. عمل لیفت سینوس، احتمال چنین عارضهای را هنگام ایمپلنت دندان جلویی کم میکند. در این عمل، سینوس بهسمت بالا کشیده شده و در حفره ایجاد شده بین دهان و سینوس، پودر استخوان ریخته میشود تا استخوان جدید بهعنوان پایهای برای پیچدادن ایمپلنت انجام شود.
آسیب در نتیجه فشار و ضربه
مانند هر دندان دیگری، فشار یا ضربه بیش از حد میتواند باعث ترکخوردن یا لقشدن ایمپلنت دندان جلو شود. فشاردادن فکها بر روی هم و یا دندان قروچه در هنگام خواب میتواند به ایمپلنت آسیب وارد کرده و حتی آن را بشکند. برای جلوگیری از آسیب به ایمپلنت، پزشک «نایت گارد» تجویز میکند که محافظ شفافی است که روی دندانها قرار گرفته و فشار را کنترل میکند. این محافظ قبل از خواب روی دندانهای کشیده میشود تا آنها را از آسیب ناشی از فشار و دندان قروچه حفظ کند.

مراقبتهای لازم پس از انجام ایمپلنت
مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان جلو شامل موارد زیر هستند:
گاز را بهمدت یکساعت در دهان باقی بگذارید
حداقل تا یک ساعت اول پس از کاشت دندان نباید به گاز دست بزنید. اگر خونریزی زیاد بود میتوانید آن را با گاز تمیز عوض کنید و به آرامی روی آن فشار بیاورید.
رانندگی نکنید
با توجه به داروهای مصرفی برای بیحسی و احیانا بیهوشی عمومی، لازم است تا 24 ساعت از رانندگی و کار با ماشینآلاتی که نیاز به تمرکز و هوشیاری دارند خودداری کنید. به عبارت دیگر، لازم است پس از جراحی ایمپلنت دندان جلو، فردی از خانواده یا دوستان، شما را تا منزل برساند.
غذاهای سرد و مایع مصرف کنید
در 24 ساعت اول پس از کاشت دندان، از خوردن غذاها و نوشیدنیهای گرم خودداری کنید. مصرف این موارد غذایی میتواند خونریزی را تشدید کند. مصرف مایعات خنک مثل آبمیوه، ژله، اسموتی، بستنی و سوپ سرد توصیه میشود. لازم است در این مدت تنها غذاهای نرم مصرف کنید و از نوشیدن مایعات با نی خودداری کنید. پس از این زمان میتوانید بهتدریج غذاهای سفت و گرم را وارد برنامه غذایی خود کنید بااینحال نباید در چند ماه اول که ایمپلنت در حال جوش خوردن است به آن فشار بیاورید.
بعد از جراحی سیگار نکشید
اکیداً توصیه میشود که بیمار پس از جراحی ایمپلنت دندان سیگار نکشد. این کار نه تنها باعث ایجاد درد در نواحی جراحی میشود، بلکه ایمپلنت را در معرض باکتری قرار میدهد و در نتیجه احتمال ابتلای بیمار به عفونت پس از عمل را تا حد زیادی افزایش میدهد.
ورزش نکنید
سه روز اول بعد از ایمپلنت نباید ورزش یا فعالیت سنگین انجام دهید. این کار میتواند به بخیه ها فشار آورده و آنهارا پاره کند.
دهان خود را تمیز نگه دارید
برای تمیز نگهداشتن دهان، چرخاندن آب نمک در دهان برای چند ثانیه میتواند بسیار موثر باشد. بهتر است آب را به شدت در دهان نچرخانید. در عوض، باید آن را برای چند ثانیه در حفره دهان نگه دارید. مسواکزدن پس از 24 ساعت مجاز است. با این حال لازم است بهآرامی اطراف محل بخیه را مسواک کنید و از فشارآوردن روی محل زخم خودداری نمایید. استفاده از نخ دندان هم یکی دیگر از الزامات بهداشت دهان پس از ایمپلنت دندان جلو است. لازم است بهخوبی اطراف ایمپلنت را نخ دندان بکشید تا مواد غذایی در آن باقی نماند.
سوالات رایج درباره ایمپلنت دندان جلو
ماندگاری ایمپلنت دندان جلو چقدر است؟
اگر مراحل کار درست و دقیق باشد، ایمپلنت دندان جلو میتواند بیش از 15 سال دوام بیاورد و حتی تا آخر عمر باقی بماند. همه چیز بستگی به مهارت پزشک و کیفیت ایمپلنتی است که استفاده میشود.
ظاهر ایمپلنت دندان جلو چگونه است؟
دندانهای کاشته شده دقیقا شبیه دندانهای طبیعی هستند. دندانپزشکی مدرن در ساخت ایمپلنتهای دندان زیبا برای دندانهای جلویی به مهارتهای زیادی دست یافته است. علاوه بر جنبه زیبایی، توانایی این دندانها در جویدن و برش قطعات غذا نیز مشابه با دندان طبیعی است.
آیا پل دندانی بر ایمپلنت ارجح است؟
در بیشتر موارد، ایمپلنت دندانی نسبت به بریج دندان برتری دارند. اما مواردی وجود دارد که نمیتوان ایمپلنت را در ناحیه جلویی قرار داد. بیمارانی که برای مدت طولانی دندان خود از دست دادهاند و امکان ترمیم استخوان فک را ندارند، ممکن است مجبور شوند از بریج استفاده کنند.
هزینه ایمپلنت دندان جلو چقدر است؟
ایمپلنت دندان معمولا گران است. با این حال قیمت نهایی به جنس ایمپلنت، کلینیکی که به آنجا مراجعه میکنید و جراحیهای جانبی که نیاز دارید وابسته است. برای مثال اگر نیاز به جراحی پیوند استخوان داشته باشید، قیمت کلی ایمپلنت زیاد میشود.
باید در نظر بگیرید که هزینهکردن برای یک ایمپلنت که بتوانید سالها از آن استفاده کنید اهمیت زیادی دارد. پس هیچ گاه به خاطر قیمت به سراغ ایمپلنتهای ارزان قیمت نروید.
سخن آخر
ایمپلنت دندان جلو بهمعنای کاشت دندان در قسمت جلویی دهان بهجای یک یا چند دندان از دست رفته است. ایملنت با یک پیچ در داخل استخوان فک ثابت شده و سر آن از لثه خارج میشود تا تاج دندان روی آن قرار بگیردو این تاج میتواند ثابت و یا متحرک باشد. انجام مراقبتهای پس از جراحی اهیمت زیادی در بهبودی و دوام ایمپلنت دارد و باید مطابق دستور پزشک انجام شود. علاوه بر این، ایمپلنت دندان میتواند سبب مشکلاتی مانند عفونت، سینوزیت و مشکلات عصب و افتادن دندان شود. انتخاب یک کلینیک مجهز و یک پزشک حاذق نقش مهمی در نتیجه ایمپلنت دارد.