آیا دندان عقل را میشود ایمپلنت کرد؟
ایمپلنت دندان عقل / هیچکس منشا دقیق دندانهای آسیاب سوم که بهعنوان دندان عقل نیز شناخته میشوند را نمیداند. برخی افراد تصور میکنند که زمانی توسط اجداد ما برای جویدن گیاهان تلخ و ریشههای سخت استفاده میشدهاند، اما این نظریه نه اثبات و نه رد شده است.
چیزیکه ما میدانیم این است که بسیاری از افراد در فک خود، جایی برای این دندانهای آسیاب اضافی ندارند. دندانهای عقل در عقبترین بخش فک بالا و پایین قرار دارند و اغلب برای جلوگیری از ناراحتی و پوسیدگی توسط دندانپزشک کشیده میشوند، زیرا تمیز کردن آنها دشوار است.
اگر دندان عقل ازدسترفته دارید و متوجه شدهاید که این مسئله بر توانایی جویدن، صحبت کردن یا لبخند زدن شما تأثیر گذاشته است. فکر میکنید که میتوان یک ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن آن تهیه کرد؟ در این این مقاله قصد داریم پاسخ کاملی برای این پرسش ارائه دهیم.
مشکلات مربوط به دندان عقل
معمولا بین سنین 16 تا 18 سالگی، 4 عدد دندان عقل در انتهای استخوان فک (دو عدد در فک بالا و دو عدد در فک پایین) رویش میکنند. البته در برخی از افراد اصلا رویش دندانهای عقل اتفاق نمیافتد. اجداد ما با وجود آروارههای بزرگتر و قویتر خود، به این دندانها برای خوردن غذاهایی که جویدن آنها بسیار سختتر بود، نیاز داشتند. درحالیکه جویدن غذاهای کنونی سخت نیست.
بههمیندلیل، دندانپزشکان معتقدند که امروزه دندانهای عقل عملکرد خاصی ندارند. در اکثر مواقع نیز توصیه میکنند که در صورت مشکلساز شدن، به سادگی آنها را درآورید. دندان عقل پتانسیل ایجاد چندین مشکل را دارد. یکی از این مشکلات این است که اگر دندان عقل با زاویه مناسبی از بافت لثه و استخوان فک خارج نشود، میتواند روی دندان آسیاب دوم فشار بیاورد و باعث آسیب به آن شود. معمولا از این شرایط با عنوان دندان عقل نهفته یاد میشود.
یکی دیگر از مسائل مهم در مورد دندان عقل، کمبود فضای کافی در دهان است. این امر میتواند باعث شود که فقط بخشی از دندان عقل از لثه خارج شود. همچنین میتواند باعث ایجاد یک فضای عمیق بین دندان و لثه شود که معمولا بهعنوان نقطه دسترسی برای ورود باکتریها عمل میکند و منجر به عفونت میشود.
اغلب عفونتهای احتمالی ناشی از این موضوع شدید هستند و باعث درد قابل توجه، تب بالا و التهاب صورت میشوند. ا
بههمیندلیل، زمانیکه به سن بلوغ میرسید، دندانپزشک شما روند رشد دندانهای عقل شما را به دقت زیر نظر میگیرد تا تعیین کند که آیا ممکن است مشکلساز شوند یا خیر. در صورت لزوم، ممکن است از کشیدن دندان عقل قبل از اینکه فرصتی برای تهدید سلامت دهان و بقیه دندانهای شما شود، سود ببرید.
احتمالا این سوال در ذهن شما مطرح شده است که با وجود مشکلات ذکر شده، آیا واقعا ضرورتی برای جایگزینی دندان عقل با ایمپلنت وجود دارد؟ قبل از اشاره به این موضوع، بهتر است با ساختار ایمپلنت دندان آشنا شوید. چراکه روش پیچیدهای است و برای نصب قطعات آن لازم است جراحی انجام شود.
ایمپلنت جای دندان عقل
با توجه به دسترسی دشوار و محدودیت در فضای جویدن برای دندان عقل، کاشت ایمپلنت به جای آن معمولا توصیه نمیشود. اما در صورتی که بیمار در مناطق دیگر استخوان فک به مقدار کافی برای کاشت ایمپلنت برخوردار نباشد، این روش ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. در هر صورت، تصمیم نهایی برای انجام چنین روشی باید توسط یک تخصصیهای کاشت دندان و جراحی فک و صورت گرفته شود.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یا کاشت دندان مصنوعی، بهترین روش برای جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته است. چراکه مستلزم انجام جراحی جزئی برای قرار دادن یک پایه تیتانیومی به نام فیکسچر در استخوان فک است. در واقع فیکسچر بهعنوان ریشه مصنوعی عمل میکند و کمک میکند تا ایمپلنت مانند دندان طبیعی ساختار مستحکمی داشته باشد و بتواند عملکرد دندان را برای جویدن غذا و صحبت کردن تقلید کند.
پس از کاشت فیکسچر در عمیقترین جایگاه استخون فک، به مرور زمان و بعد از گذشت 3 تا 6 ماه، استخوان فک در اطراف فیکسچر رشد میکند. این مسئله کمک میکند تا فیکسچر با استخوان فک متحد شود. زمانیکه دندانپزشک از این موضوع مطمئن شود، دوباره جراحی انجام میدهد تا بتواند اباتمنت را روی فیکسچر نصب کند.
در طی جراحی دوباره بافت لثه برش میخورد و پس از اتصال اباتمنت، توسط بخیه به خوبی بسته میشود. در اصل اباتمنت نقش تکیهگاه برای تاج یا روکش مصنوعی را دارد. بعد از گذشت یک تا دو هفته و بهبود محل جراحی، تاج دندانی سفارشی به اباتمنت متصل میشود. روکش مصنوعی به اندازه دندان طبیعی مستحکم نیست و ممکن است در اثر فشار زیاد ترک بخورد یا بشکند. بههمیندلیل، بعد از ایمپلنت دندان لازم است به اصول مشخصی توجه کنید.
با توجه به اینکه دندان عقل در عقبترین قسمت استخوان فک قرار دارد، مطمئنا روند جراحی ایمپلنت توسط دندانپزشک به منظور نصب قطعات آن کمی دشوار است. از این رو، ایمپلنت دندان عقل خیلی هم رایج نیست!
آیا میتوان برای ایمپلنت دندان عقل اقدام کرد؟
همانطورکه ذکر شد، دندان عقل ممکن است به دلایل مختلفی توسط دندانپزشک کشیده شود. اما تجربه نشان داده است، اکثر افرادیکه دندان عقل ازدسترفته دارند نمیتوانند ایمپلنت انجام دهند. دلیل این امر این است که برای نگهداشتن و تثبیت ایمپلنت دندان عقل، به استخوانهای فک سالم و قوی نیاز است. درحالیکه استخوان فک اغلب با افزایش سن و گاهی اوقات در اثر بیماری لثه، تروما یا سایر شرایط پزشکی آسیب میبیند.
یکی دیگر از دلایلی که مانع از ایمپلنت دندان عقل میشود این است که برای قرار دادن ایمپلنت به فضای کافی نیاز است. درحالیکه برخی از افراد از همان ابتدا فضای کافی برای رشد دندان عقل ندارند، چه برسد برای ایمپلنت آن!
از این رو، توصیه میکنیم قبل از هرگونه اقدامی برای کاشت دندان عقل، حتما با یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت مشورت کنید.
مطالب مرتبط : کشیدن دندان عقل
————————–
چه زمانی میتوان دندان عقل را با ایمپلنت جایگزین کرد؟
اگر دندان عقل خود را از دست دادهاید و استخوان فک سالمی دارید، دندانپزشک میتواند بنا به صلاحدید خود برای ایمپلنت اقدام کند. با این حال، برای اطمینان از ضخیم و مستحکم بودن استخوان فک به منظور حمایت از ایمپلنت، باید ابتدا سی تی اسکن انجام دهید. در صورت داشتن شرایط زیر، احتمالا کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان عقل خواهید بود:
- لثههای سالمی دارید و درگیر بیماریهای لثه نیستید.
- استخوان فک شما شکل، ضخامت و قدرت مناسبی دارد.
- به اندازه کافی دندان باقیمانده برای چسبیدن به ایمپلنت دارید.
چه زمانی نمیتوان دندان عقل ازدسترفته را با ایمپلنت جایگزین کرد؟
اگر بهدلیل ناکافی بودن ضخامت استخوان فک، بیماری لثه یا نداشتن دندانهای کافی نمیتوانید ایمپلنت انجام دهید، ممکن است دندانپزشک برای جایگزینی دندان عقل اقدام به نصب بریج یا پل دندانی کند. بریج یک وسیله دندانپزشکی متحرک است که دندانهای سالم شما را به هم متصل میکند تا لبخندی طبیعی ایجاد کند. همچنین ممکن است دندانپزشک به جای ایمپلنت، از پروتز پارسیل (پروتز جزئی) دندان استفاده کند.
پروتز پارسیل وسیلهای است که دندانهای ازدسترفته را با دندان مصنوعی جایگزین میکند. لازم است بدانید که بریج یا پروتز جزئی مانند ایمپلنت، اتصال دائمی به فک شما ندارند. زیرا دارای ریشه مصنوعی نیستند و صرفا روی بافت لثه قرار میگیرند. در واقع، ایمپلنت عضلات و استخوانهای فک شما را درگیر میکند و قدرت جویدن بیشتری به شما میدهد.
آیا امکان رشد مجدد دندان عقل وجود دارد؟
خیر، دندان عقل بعد از کشیدن دوباره رشد نمیکند. با این حال، ممکن است فردی بیش از چهار دندان عقل داشته باشد. این دندانهای اضافی که میتوانند پس از کشیدن دندان عقل اصلی شما بیرون بیایند، دندانهای سوپرنومری نامیده میشوند. معمولا این مسئله در اثر ابتلا به عارضه هایپردونتیا بروز میکند.
هایپردونتیا یک عارضه دندانی رایج است که در اثر آن، در بخشهای مختلف دهان از جمله فک، یک یا چند دندان اضافی رشد میکنند.
خطرات و عوارض احتمالی، تلاش برای کاشت دندان عقل ازدسترفته
معمولا خطرات کاشت یا ایمپلنت دندان عقل، همان خطراتی هستند که هنگام تلاش برای کاشت سایر دندانها با آنها روبهرو هستید. این خطرات عبارتند از:
- افزایش خطر بروز بیماری لثه. ازآنجاییکه در حین جراحی ایمپلنت یک زخم باز در لثههای شما شکل میگیرد، بعد از جراحی احتمال ابتلا به بیماری لثه بیشتر میشود. طبق تجربه، با مسواک زدن و نخدندان کشیدن لثهها میتوانید از این امر جلوگیری کنید.
- عفونت. هنگامیکه یک زخم باز در دهان خود دارید، احتمال بروز عفونت وجود دارد. شما میتوانید با تمیز نگهداشتن محل ایمپلنت و پرهیز از خوردن برخی غذاها، مانند غذاهای تند و سفت، خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید.
- شکست ایمپلنت. معمولا این مشکل در اثر نصب غیرحرفهای قطعات ایمپلنت، مراقبت نادرست از ایمپلنت دندان، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر، تروما یا ضربه به استخوان فک و ابتلا به برخی از بیماریها مانند پوکی استخوان و دیابت رخ میدهد.
سخن آخر
تفاوت بین دندانهای آسیاب سوم و سایر دندانهای سالم و طبیعی، در این است که دندانهای عقل برای عملکرد صحیح دهان مثلا هنگام جویدن غذا یا صحبت کردن ضروری نیستند. بنابراین، اگر اخیرا دندان عقل خود را از دست دادهاید و به فکر ایمپلنت آن هستید، بهتر است ابتدا به نکات ذکر شده در این مقاله توجه کنید و سپس با یک دندانپزشک حرفهای مشورت کنید.
با توجه به اینکه ایمپلنت یک راهحل سریع و آسان نیست. این روند ماهها طول میکشد و میتواند بسیار دردناک باشد. شما همچنین باید خطرات و هزینههای ایمپلنت را قبل از برنامهریزی برای انجام آن در نظر بگیرید!
مرکز ایمپلنت دندان تهران
مرکز ایمپلنت دندان تهران با بیش از 15 سال تجربه در زمینه ایمپلنت دندان و خدمات دندانپزشکی، به عنوان یکی از برترین مراکز در تهران شناخته میشود. ما با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته و همچنین تیم متخصص و مجرب، به ارائه خدمات با کیفیت و برتر در زمینه ایمپلنت دندان، جراحی دهان و فک و صورت، ارتودنسی، پروتز دندان و خدمات دندانپزشکی عمومی متعهد هستیم.
در مرکز ایمپلنت دندان تهران، به ارائه خدمات متنوع و شخصیسازی شده برای هر بیمار اهمیت زیادی میدهیم. تیم ما با روشهای درمانی مدرن و بهروز و همچنین رعایت استانداردهای بهداشتی، سعی در ارائه بهترین درمانها برای بیماران دارد. هدف ما از این کار، بهبود کیفیت زندگی بیماران و ارائه خدمات دندانپزشکی با کیفیت و قابل اعتماد است.
با توجه به اهمیت سلامت دهان و دندانها برای کلیت سلامت بدن، ما در مرکز ایمپلنت دندان تهران به رعایت استانداردهای بینالمللی و استفاده از مواد با کیفیت بالا توجه ویژهای داریم. همچنین، با استفاده از تجهیزات پیشرفته و روشهای درمانی نوین، به ارائه خدمات با کارایی بالا و حفظ راحتی بیماران میپردازیم.
اگر به دنبال یک مرکز با تجربه و مطمئن برای ایمپلنت دندان و خدمات دندانپزشکی با کیفیت هستید، کلینیک دندانپزشکی دکتر مرتضی قادری آماده خدمت رسانی به شما هستیم. با توجه به تعهد ما به کارآمدی، اخلاق حرفهای و رضایت بیماران، مطمئناً ما را به گزینهای مناسب برای درمانهای دندانپزشکی خود تبدیل خواهید کرد.
به مطالب ما امتیاز بدید
برای همراهی بیشتر و همیشگی با ما صفحه اینستاگرام دکتر قادری را دنبال کنید.